Biblioteкa bogatija za oкo 900 najmlađih članova

JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi postala je bogatija za oko 900 besplatno učlanjenih najmlađih korisnika. Program pod nazivom “Prvi put u Biblioteci” tradicionalno se održava u prostorijama Biblioteke za predškolce i prvake, sve one korisnike koji prvi put postaju članovi, ali zbog važećih epidemiološkoh mjera, bibliotekarka Jelenu Đonović je u decembru prošle godine posjetila osnovne škole.

Pored matičnih, ona je obišla područna odjeljenja u Кamenarima, Baošićima, Đenovićima, Podima, Igalu i Sutorini.

– Učenicima I i II razreda, i đacima kombinovanih odjeljenja, III i IV razreda, bibliotekarka je donijela mnogo lijepih knjiga iz Gradske bibliioteke, kao i besplatne članske karte za naredne tri godine. Svi programi osmišljeni su kroz aktivno učešće djece tokom razgovora i rješavanje zadataka, i uz obavezno čitanje priče Veliki dan za malog ježa (Danijel i Hajdi Hauart), za učenike I razreda, i djelova kraćeg duhovitog romana Od čitanja se raste (Jasminka Petrović), za učenike II razreda – ističu iz JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi.

U februaru i martu 2022. godine bibliotekarke Jelena Đonović i Bojana Vučurović posjetile su predškolce u svim vaspitnim objektima JPU „Naša radost“ iz Herceg Novog, koji su takođe postali članovi biblioteke.

– Bibliotekarke su kroz nadahnuto i inspirativno pričanje priče Кratkovida žirafa (A. H. Bendžamin, Džil Maklin), uz pomoć adekvatnih zanimljivih rekvizita i slušanje sa zadatkom, podsticale mališane na pamćenje i zaključivanje, razvijajući kod djece asocijativno polje razmišljanja, njegujući tako buduće dobre čitaoce – navode iz ove ustanove.

Tokom ova tri mjeseca održan je ukupno 31 program, uz korišćenje 370 knjiga u programima, a programima je prisustvovalo 884 djece i 45 odraslih (učitelja, vaspitača i asistenata).