Biće manje napuštenih ljubimaca: Čitač mikročipova doniran komunalnoj policiji

Foto: Služba za informisanje OHN

Udruženje Кorina doniralo je Кomunalnoj policiji Opštine Herceg Novi čitač za mikročipove na kućnim ljubimcima, u okviru akcije kojoj je cilj podsticanje odgovornog vlasništva, bolja zaštita životinja i smanjenje broja napuštenih ljubimaca.

Ovaj čitač mikročipova će službenicima pomoći da na terenu odmah prepoznju da li je pas koji je bez nadzora vlasnički ili nije, objašnjava načelnik Кomunalne policije, Zoran Bijelić.

– Takođe, kada pronađemo napuštene kućne ljubimce, čitač će nam pomoći da identifikujemo vlasnike i kontaktiramo ih. Nadam se da će to dodatno podstaći građane na odgovorniji odnos prema ljubimcima – kazao je Bijelić.

Službenici Кomunalne policije će čitačem moći i da ustanove da li su psi propisno označeni, čime će vlasnici i držaoci biti podstaknuti na čipovanje, odnosno zakonom obaveznu identifikaciju i registraciju životinja.

Bijelić je zahvalan Udruženju Tim Кorina što je uključilo Herceg Novi u ovu kampanju i najavio nastavak saradnje u narednom periodu.

Planrana je i organizacija radionice za službenike novske Кomunalne policije, kao i edukativna kampanja. Namjera Udruženja je da ojača kapacitete Кomunalne policije u oblasti zaštite životinja i doprinese povećanju poštovanja zakonskih normi u lokalnoj zajednci, istakla je predsjednica Udruženja, Tijana Кovačević.

– Sljedećeg mjeseca planiramo da u Herceg Novom organizujemo radionicu kakvu smo već imali u Nikšiću, a tema je upoznavanje sa krovnim zakonima i odlukama koji se tiču zaštite dobrobiti, identifikacije i držanja životinja – kazala je Кovačević.

Čitač je doniran uz podršku međunarodne organizacije „Network for animals“. Ključni cilj akcije „Čitač“ je da u svakoj lokalnoj samoupravi postoji funkcionalan sistem, što podrazumijeva saradnju sa komunalnom policijom i inspekcijom, udruženjima građana koja se bave zaštitom životinja, kao i veterinarskom inspekcijom kao krovnim nadzorom u oblasti zaštite i dobrobiti kućnih ljubimaca.