“Bokeška brojanica” Marine Stanišić: Počast jakim, dostojanstvenim i strpljivim ženama Boke

Promocija knjige Marine Stanišić “Bokeška brojanica” u okviru 53. Praznika mimoze biće održana u Gradskoj kafani večeras u 18 časova. Promocija je, po zamisli autorke, dogovorena u Gradskoj kafani, a zamišljena kao stara čajanka u Novom.

Novljanka Marina Stanišić, diplomirana je filološkinja, objavila je knjigu priča “Bokeška brojanica”, novi spisateljski đir kroz vrijeme i gradske storije o ljubavi, zapis o stamenoj bokeškoj ženi koja je “stub familije“. Kako je rekla, idol su joj žene pomoraca, koje čekaju, čiste duše, jake volje, imaju ljubav i hrabrost da savaladaju sve sumnje i strah.

Zbog velikog interesovanja, Marina je priredila i dopunjeno, luksuzno opremljeno reprint izdanje izuzetno uspjšne knjige “Gulozece iz bokeškog kuvara I”.

Oba naslova odgovaraju duhu Praznika mimoze, duhu Novog i lijepim novskim tradicijama..

Osim autorke, o knjigama će govoriti predstavnica NVU Ruke, Milina Kovačević, te novinarka Vitka Vujnović.

U vrijeme kada su bili redovni i uobičajeni popodnevni susreti Novljana i Novljanki publiku će vratiti muzičke numere, koje će izvoditi Batrić Bato Kontić i kostimirani plesni par Bjanka i Lukas. Planirana je degustacija čuvenih bokeških torti – Novske i Peraške, koje će pripremiti autorka, a uz njih skoro zaboravljeni domaći višnjak.

Kako priliči Prazniku mimoze, promocija će, uz malo nostalgije, donijeti nesporno mnogo ljepote nekih prošlih vremena, a da ne govorimo o slatkim zalogajima kojima se lako stiže do svakog ljudskog srca.

Marina Stanišić, diplomirana je filološkinja (engleski i italijanski jezik). Do sada je objavila dvije knjige – “Gulozece iz bokeškog kuvara I” i “Hercegnovski rječnik romanizama”. Stalna je učesnica stađunskih fešti NVU Ruke i pridružuje se humanitarnim akcijama. Organizovala je pokladske večeri, predstavnica je NVO Bokeška gulozeca.

Promocija će biti organizovana uz poštovanje važećih mjera donesenih u cilju suzbijanja pandemije COVID – 19.