Polovina prijavljenih Novljana dobila pomoć Crvenog krsta

Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta u Herceg Novom se od početka godine javilo oko sto lica za pomoć u hrani i sredstvima za higijenu. Uspjeli su da pomoć obezbijede za njih 50, priča za Novski portal v.d. sekretarka Milena Šćekić.

– Nažalost ne možemo svima izaći u susret, jer nemamo dovoljno sredstava ni donacija. Sva lica koja su se javila obilazimo, procijenjujemo njihove potrebe i pružamo im pomoć shodno našim mogućnostima – ističe Šćekić.

Humanitarnu pomoć čine osnovne životne namirnice, brašno ulje, šećer, pašte, konzervirana hrana. U Crvenom krstu su svjesni da to nije dovoljno, ali onima koji su u nevolji, znače da premoste neki krizni momenat.

Prioritet su višečlane porodice bez primanja, starija lica koja imaju minimalnne penzije ili nemaju penzije, lica koja imaju zdravstvene probleme i nisu u mogućnosti da obezbijede adekvatne uslove za život, kao i samohrane majke.

– Svaki slučaj je individualan i za svaki se obavlja procjena potreba i shodno tome izlazimo u susret. Humanitarna pomoć nije nešto što se daje svakog mjeseca, ona posluži u određenoj teškoj situaciji. Ima porodica koje nisu u mogućnosti samostalno da rade i obezbijede bolje uslove za život i to su ljudi kojima treba stalna pomoć, ali nismo u mogućnosti da se svima nađemo s podrškom – ističe Šćekić.

Zato iz Crvenog krsta apeluju na sve koji su u mogućnosti da doniraju pomoć za socijalno ugrožene iz našeg grada, da to i urade i pokažu solidarnost i humanost.

Ostale aktivnosti Crvenog krsta

Edukacija mladih i šire zejednice za dovrovoljno davalaštvo krvi su značajne aktivnosti ove organizacije. Sa Klubom dobrovoljnih davalaca krvi potpisan je memorandum o saradnji, kako bi zajedno promovisalii ovu humanu misiju i motivisali građane da daju krv.

– Organizujemo edukacije za davanje prve pomoći, organizujemo obuke za razne organizacije, izdavanje sertifikata, kao i podizanje svijesti o značaju prve pomoći za svakodnevni život. Oformili smo Klub za mlade, kako bismo okupili što više mladih, koji će kroz organizaciju sticati nova znanja, a kasnije ta znanja mogu da šire među svojim vršnjacima i zajednicom – kaže Šćekić.

Crveni krst ima Klub volontera koji okuplja oko 25 aktivnih volentera.