Luštica uskoro veliko gradilište: Sa infrastrukturom i obnova kulturnih dobara

Foto: Služba za informisanje OHN

Na posluostrvu Luštica u narednom periodu biće uložena značajna sredstava u njene razvojne, turističke i kulturne potencijale. Uslijediće izgradnja glavnog puta, kao i vodovodne mreže, za koje je projektnu dokumentaciju izradila Opština. Ova ulaganja iznose skoro 18 miliona eura i projekti su od istorijskog značaja za poluostrvo. Olakšaće život stanovnicima Luštice i stvoriti mogućnosti da dalji razvoj ovog dijela hercegnovske opštine.

Tokom prošlonedjeljnog obilaska Doma kulture u Klincima predstvnici Opštine sa članovima Savjeta MZ dogovorili su da će Agencija za izgradnju i razvoj grada krenuti u izradu projekta adaptacije tog objekta.

Saglasili su se da treba razmotriti i kako sanirati staru zgradu Opštine na Luštici koja je prilično ruinirano zdanje.

Iz MZ Luštica su istakli značaj aktivnosti preduzetih u proteklom periodu, poput uređenja vidikovca na Prijevoru i proširenja puta prema Klincima.

Obišli su i Crkvu Sv. Đorđa u Radovanićima, koja ima status nepokretnog kulturnog dobra od 1973. godine, a čiji je pod izveden od đuričkog kamena u dva tona.

Crkva je obnovljena 1781. godine, iako se smatra da je znatno starija. Ikonostas je iz 1751. godine, a ikonopisao ga je Rafailo Dimitrijević. U MZ Luštica se nadaju da će uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Opštine izraditi konzervatorski projekat za obnovu ikonostasa.