Burini i Pahek novi gosti HSF-a

Specijalni gosti najatraktivnijeg regionalnog festivala devete umjetnosti – 16. Hercegnovskog strip festivala od 2. do 07. Septembra biće, pored prethpdno najavljenih i sjajna umjetnica Sara Burini(Sarah Burrini), koja živi i radi u Njemačkoj i legendarni Željko Pahek iz Srbije.

Sara Burini, strip crtačica, ilustratorka i animatorka iz Kelna objavljivala je u njemačkom izdanju legendarnog magazina MAD, kratke stripove u niz antologija, te radila na poznatim njemačkim animiranim serijama. Za dječji magazin „Beni“ radila je mjesečni strip serijal preko deset godina. Jedna je od najzapaženijih autorki veb stripova, pri čemu je njen poluautobiografski strip „Život nije poni ranč“ višestruko nagrađivan na najpoznatijim smotrama devete umjetnosti. Njena glavna kreacija „Štreberka“ (Nerd Girl) doživljava veliki uspjeh i slovi za jedan od najzabavnijih stripova u Njemačkoj.

Posebna poslastica ovogodišnjeg HSF-a biće dolazak žive legende jugoslovenskog i svjetskog stripa, Željka Paheka! Višestruko nagrađivani strip crtač, ilustrator, scenarista, kolorista, jedan od osnivača umjetničke grupe „Beogradski krug 2“ i Društva ljubitelja naučne fantastike „Lazar Komarčić,“ Pahek se stripom profesionalno bavi od 1979. godine. Kao kompletan autor objavljuje u svim poznatim jugoslovenskim, ali i za najveće svjetske revije poput italijanske Eternauta, belgijske Tintin, francuske Fluide Glacial, a naročito za američki Heavy Metal Magazine koji ga je uvrstio i u tri svečane kolekcije povodom različitih jubileja. Neki od njegovih najpoznatijih stripova su „Astro-iđani,“ „Legija nepromočivih,“ „Bilo jednom u budućnosti,“ „Mobi Dik,“ „Avili! Avili“ itd. Kao kolorista je radio na nekim od najvećih naslova svih vremena, kao što su „Džeremaja“ ili „Tornjevi Boa-Morija“. Uz rad na stripu, Pahek već četrdeset godina ilustruje i naslovnice knjiga naučnofantastične i fantazijske tematike, autora kao što su Robert Hajnlajn, Filip K. Dik, Daglas Adams, Teri Pračet, Ursula Legvin…

Program u Gradskoj biblioteci

„Hercegnovski strip festival“ (HSF) uspješnu 2022. godinu nastavilo je i održavanjem još jednog programa u saradnji sa Javnom ustanovom „Gradska biblioteka i čitaonica“. Prethodnog vikenda, prvi put je u Herceg Novom održan „Dan besplatnih stripova“, internacionalni promotivni događaj vezan za devetu umjetnost koji se održava prve subote u maju, a započeo je prije tačno dvadeset godina.

Preko trideset mališana koji pohađaju subotnje programe u Gradskoj biblioteci, ovog puta su učili šta je to strip. Predavači su im bili već dokazani majstori crteža, Luka Cakić i Đorđe Kamenarović, a mališani i njihovi roditelji su nakon uspješne radionice kućama ponijeli besplatne stripove. Besplatni stripovi su čekali i sve one koji su došli u biblioteku prethodne subote, a akcija će se nastaviti i tokom ove sedmice dok traju zalihe koje je obezbijedio HSF.