CDPR: Likovni i literarni nagradni konkurs za osnovce

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa JU Dječji savez Podgorica tradicionalno, ove godine dvadeset prvi put, organizuje nagradni Konkurs za likovne i literarne radove za učenike osnovnih škola u Crnoj Gori.

Stalni povod Konkursa je Svjetski dan bez duvana – 31. maj (World No Tobacco Day – 31. May 2022.), za koji je SZO (WHO) odredila temu: „Duvan: prijetnja za našu životnu sredinu” – („Tobacco’s threat to our environment”).

-Ovo predstavlja apel, ne samo za ovaj dan, nego i način u borbi za smanjenje u svijetu duvanskog dima tokom cijele 2022. godine. Tema našeg ovogodišnjeg dvadeset prvog nagradnog Konkursa, kako za likovne, tako i za literarne radove je: „Zdravlje je bez duvana”, što pogotovo treba znati i poštovati u vrijeme pandemije izazvane virusom Covid – 19- ističu iz CDPR-a.

Likovni radovi moraju biti na formatu bloka broj 5 (pet), a tehnika rada je dozvoljena svim mogućim likovnim sredstvima, dok bi literarni radovi trebalo da budu napisani najduže na dvije stranice.

Konkurs je otvoren za učenike od četvrtog do devetog razreda naših osnovnih škola, u vremenu od 01. do 30. Aprila.

Radove treba dostaviti na adresu: JU Dječji savez Podgorica – ulica Bokeška br. 2, 81000 Podgorica.

Tročlani žiri će odabrati po tri najbolja rada iz obje oblasti I nagraditi ih, s tim što je prva nagrada za mlade likovnjake i literate sedmodnevni boravak u Odmaralištu Dječjeg saveza Podgorice na Veruši. Nagrade za druga i treća mjesta, kao i specijalne nagrade i pohvale najboljima u obje konkurencije, obezbjedio je CDPR u vidu kompleta CD-a, kao i knjiga – monografija slikara, u saradnji sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti (CANU).

Nagrade će biti dodijeljene na izložbi najboljih i izabranih radova, koja je predviđena da bude održana na Svjetski dan bez duvana u jednom od izložbenih prostora u Podgorici, ukoliko situacija sa pandemijom izazvanom virusom Covid – 19 to dozvoli.