Čelnici lokalne uprave razgovarali sa zaposlenima Bolnice Meljine: Opština Herceg Novi je podrška radnicima

Foto: Služba za informsisanje OHN

Opština Herceg Novi snažno stoji uz radnike Opšte bolnice Meljine, poručili su danas čelnici lokalne uprave nakon razgovora sa zaposlenima u ovoj ustanovi.

Radnici su sastanak zatražili nakon jutrošnjeg protesta organizovanog povodom informacije da konkursima za radna mjesta u ovoj Bolnici nisu predviđeni svi do sada zaposleni. Konkurse je raspisala Opšta bolnica Kotor, kojoj bolnica u Meljinama treba da se pripoji i tako uđe u sistem javnog zdravstva.

Podršku radnicima iskazali su potpredsjednici Opštine, Mirko Mustur i Miloš Konjević, kao i predsjednik Skupštine opštine, Ivan Otović. Oni su kazali da nisu bili informisani o oglasu za dostavljanje prijava za slobodna radna mjesta u Bolnici Meljine, već su za njega saznali iz medija.

Istakli su da lokalna uprava u ovom slučaju nije nadležna, ali da će, kao i uvijek do sada, stati uz radnike i zahtijevati od nadležnih državnih organa da ih upoznaju sa kompletnom situacijom i da svi zaposleni postanu dio javnog sistema.

Poručili su da Bolnica mora ući u sistem javnog zdravstva, a svi zaposleni dobiti ista prava kao njihove kolege iz ostalih zdravstvenih ustanova, što je cilj za koji su se lokalna uprava i zaposleni od početka zajednički zalagali.

Radnici su poručili da se niko od njih 150 neće prijaviti na oglas o kojem nisu ni bili obaviješteni, a koji vide kao ukidanje radnih mjesta u Bolnici za koju se godinama bore. Izrazili su bojazan da će pripajanjem Bolnica u Meljinama biti svedena na stacionarno i ambulantno liječenje, što smatraju nedopustivim potezom kojim će biti ugrožena zdravstvena zaštita građana i posjetilaca Herceg Novog.

Istakli su da su jutrošnjim protestom zatražili hitan sastanak sa Vladom i resornim ministarstvima, sa zahtjevom da se raspisani konkurs poništi. Predstavnici lokalne uprave poručili su da podržavaju radnike i da će uputiti inicijativu za što hitniji odgovor na njihove zahtjeve prema Vladi i ministarstvima zdravlja i finansija.