Crna Gora u turizmu bilježi najveći rast prihoda generisanog po sobi

Crna Gora je u odnosu na evropske zemlje ostvarila najveći rast prihoda generisanog po sobi (RevPar) tokom jula, kada se uporedi sa 2019. godinom, pokazao je mjesečni izvještaj Evropske komisije za putovanja (ETC).

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) je saopšteno da je prema tim podacima zabilježen rast RevPar-a od 105,19 odsto u poređenju sa 2019. godinom, čime je Crna Gora nadmašila sve druge evropske destinacije.

“Pored toga, i drugi indikatori turističkog prometa pokazuju da crnogorski turizam doživljava snažan oporavak, te da se Crna Gora ističe kao atraktivna turistička destinacija u Evropi. U izvještaju ETC-a se ističe da je Crna Gora, sa rastom od 20,52 odsto stope popunjenosti u odnosu na prethodni mjesec, ostvarila najbolje rezultate među svim evropskim državama”, dodaje se u saopštenju.

Direktorica NTO-a, Ana Tripković Marković, poručila je da podaci ETC-a ohrabruju i predstavljaju znak dobrog pozicioniranje naše destinacije.

“Ovi podaci govore o jačanju destinacije jer RevPar predstavlja jedan od ključnih indikatora uspješnosti u turizmu. Podsjećamo da je u kvartalnom izvještaju ETC-a navedeno da Crna Gora bilježi najveći rast broja turista u odnosu na 2019. godinu sa tržišta Velike Britanije, Francuske i Holandije. Činjenica da se nalazimo u grupi zemalja koje bilježe značajan rast u gotovo svim mjesečnim izvještajima govori o sve boljem kotiranju Crne Gore kao turističke destinacije u Evropi“, navela je Tripković Marković.

Da se naša zemlja visoko pozicionira kao turistička destinacija, potvrđuju i recenzije posjetilaca na platformama za putovanja.

“Prema njihovim ocjenama, duže od godinu zaredom nalazimo se u top deset najbolje ocijenjenih destinacija, a taj trend se nastavio i u julu, kada je Crna Gora zauzela drugo mjesto”, rekli su iz NTO-a.

Izvještaji ETC zasnovani su na analizama više miliona recenzija koje posjetioci postavljaju na online platforme specijalizovane za putovanja, a uključuju ocjene iz četiri oblasti – ukupni doživljaj destinacije, sigurnost, održivost, te odnos cijene i kvaliteta.

Izvor:Mina business