Danijela Đurović predsjednica parlamenta Crne Gore

Na prvoj sjednici Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja za predsjednicu Skupštine Crne Gore, tajnim glasanjem izabrana je Danijela Đurović, poslanica SNP-a.

Za drugu predsjednicu u istoriji crnogorskog parlamentarizma (poslije Vesne Perović iz Liberalnog saveza) glasalo je 45, a protiv 3 poslanika.

Đurovićeva je do sada imala brojne poslaničke funkcije kao članica Odbora za evropske integracije, Odbora za rodnu ravnopravnost, Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Kolegijuma Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, Stalne delegacije pri Parlamentarnoj skupštini (OEBS).

Stekla je zvanje magistra ekologije i zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici, a prethodno diplomiranog inženjera menadžmenta u Beogradu, na Fakultetu organizacionih nauka.

Rođena je 27. marta 1973. u Kotoru, živi u Herceg Novom, gdje je posljednjih godina bila predsjednica OO SNP-a, predsjednica lokalne Skupštine i potpredsjednica Opštine.

Crnogorski parlament danas bira i predsjednika Dritana Abazovića i članove 43. Vlade Crne Gore. Prethodnoj na čelu sa Zdravkom Krivokapićem je prije skoro tri mjeseca izglasano nepovjerenje.

Nova manjinska vlada, u kojoj participiraju Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija, Socijaldemokratska partija, Bošnjačka stranka, FORCA, CIVIS, Albanska alternativa, Demokratska partija, imaće 18 ministarstava, četiri potpredsjednika i dva ministra bez portfelja.