Daria prva na međunarodnom IMKA takmičenju: Snovi se ostvaruju

Prvi put je ugledala violinu u rukama jedne drugarice, prije polaska u prvi razred. Istog momenta se zaljubila u njen savršeni oblik i znala je šta će svirati kad krene u Muzičku školu. Malena Daria Ilić Vujović nije znala tada da je izabrala najteži instrument. Kako je bila mala, jedno vrijeme je čak gudalo zvala ‘dugalo’.

– Moja pva, malena violina je bila ljubičaste boje i to je bio dodatni razlog da je obožavam. Druga je bila bijela, a treća je već bila veličine za odrasle, pa sam je birala da traje, po kvalitetu tona i izrade.

Svaka je donijela po neku nagradu: ljubičasta prvo mjesto na državnom takmičenju za kamernu muziku (u duetu sa Hristinom Grbo), kao i još par nagrada za isti komad. Bijela, treće mjesto na državnom takmičenju gudačkih orkestara, a ova sadašnja nedavno prvo mjesto na medjunarodnom IMKA takmičenju – priča 13-ogodišnja Daria za Novski portal.

Pohadja sedmi razred Muzičke škole i Osnovne škole “Dašo Pavičić”). Od polaska u Muzičku, u klasi je profesorice Jelene Popović, sa kojom, kako kaže, ima sjajnu saradnju.

– Strpljiva je i posvećena svakom učeniku, uvijek nastoji da iz nas izvuče ono najbolje. Pomaže nam da izgradimo raznovrstan reportoar i motiviše nas. Učešće na ovom takmičenju je bilo njena ideja, a u ostvarenju projekta pomogao je i korepetitor, Đuro Poznanović.

IMKA je online takmičenje koje se u tom formatu održava svake godine, a učesnici u velikom broju kategorija su djeca i mladi iz svih krajeva svijeta. Cilj je razvijanje međunarodne saradnje mladih u kulturi. Organizacija djeluje u centrima u Sarajevu, Beču i Šangaju. Pobjednici su svake godine pozvani da učestvuju na velikom finalnom koncertu Gran Prix koncertne serije Međunarodnog muzičkog takmičenja IMKA u jednom od ovih centara.

Daria još ne zna detalje o tome kada i gdje će se održati taj koncert, ali kada je riječ o muzici, baš kao i njeni vršnjaci, sluša razne žanrove:

– Moj muzički ukus, osim klasike, obuhvata pop muziku koju slušaju moji vršjaci, ali volim i džez, rok, hip-hop, tango i razne druge žanrove. Ponekad improvizujem na violini i tada zamišljam da sviram kao Paganini, čije su gudalo i prsti bili toliko hitri da se nijesu mogli pratiti pogledom. Podjednako volim da sviram dinamične i sanjarski nježne kompozicije –  zaključuje naša mala Novljanka, kojoj želimo ispunjenje snova.

 

R.Đ.