Zaštititi novinare i istinu

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih nacija.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana slobode medija je “Novinarstvo pod digitalnom opsadom”.

Okupljaju se i “presabiraju” medijski profesionalci, procjenjuju stanje slobode medija, ukazuju da brojne anomalije, ali i mogućnosti za rješavanje aktuelnih izazova, zvaničnici upućuju čestitke medijima… Forma će biti zadovoljena.

No, podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela ide sporo u Crnoj Gori. Svjedoci smo napada i stalnih pristiska na medije dok su na zadatku, ili na društvenim mrežama. Istovremeno i pokušaja političara i poslodavaca da utiču na uređivačku politiku i pretvaraju medije u svoje oglasne table.

S druge strane imamo i često publikovanje lažnih vijesti i podataka, te zloupotrebe medijskih sloboda.

U izvještaju Reportera bez granica i po njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Crna Gora se nalazi na listi “problematičnih” zemalja, na 63.mjestu. U odnosu na prethodni period napredovala je 41 poziciju u medijskim slobodama.

Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije. Hrvatska je zauzela 48. mjesto i nalazi se u kategoriji “zadovoljavajućih”, dok je Slovenija na 54. mjestu i spada u zemlje koje su “problematične”, kao i Sjeverna Makedonija koja je na 57. mjestu i Bosna i Hercegovina na 67. mjestu.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda koji objavljuju Reporteri bez granica, za 2022. godinu, koji procjenjuje stanje novinarstva u 180 zemalja i teritorija, ukazuje se na katastrofalne efekte informacionog haosa koji su posljedica djelovanja globalizovanog i neregulisanog onlajn informativnog prostora, a koji podstiče širenje lažnih vijesti i propagande.

Norveška je u Evropi i dalje na vrhu Svjetskog indeksa slobode štampe. Dvije bivše komunističke države, Estonija i Litvanija su među prvih deset po slobodi medija, dok se Holandija koja je ranije bila u prvih deset, nalazi na 28. mjestu. Grčka je na 108. mjestu i zamijenila je Bugarsku (91) na posljednjem mjestu u Evropi.

U izvještaju se navodi i da je pojačana represija u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji.