Defibrilatori na javnim površinama u deset gradova, jedan doniran i Herceg Novom

U deset gradova u Crnoj Gori, prvi put u istoriji, na javnim površinama postavljeno je 20 defibrilatora – uređaja za oživljavanje u slučaju srčanog udara. Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, defibrilatori su postavljeni u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Cetinju, Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Baru i Ulcinju.

Uređaji su nabavljeni u okviru IPA projekta Evropske unije RACE (Race for life). U svom gradu prepoznaćete ih po skraćenici AED (automatski eksterni defibrilator).

Automatski eksterni defibrilator je prenosni uređaj koji isporučuje električnu struju osobama koje imaju srčani zastoj usljed poremećaja srčanog ritma, objasnila je ministarka Jelena Borovinić Bojović.

– Aparat daje glasovne instrukcije prema najnovijim smjernicama osnovnih postupaka održavanja života, obavlha analizu ritma i preporučuje ili ne preporučuje defibrilaciju. Korisnika vodi kroz cijeli postupak oživljavanja – objasnila je Borovinić Bojović, na zvaničnom predstavljanju aparata u centrali Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) u Podgorici.

Aparati su od neprocjenjive važnosti za zdravstveni sistem, s obzirom na to da je najčešći uzrok iznenadnog srčanog zastoja smrtonosni srčani ritam (ventikularina fibrilacija), pa preživljavanje zavisi od brzine tretmana koji se naziva defibrilacija, a koja se obavlja upravo ovim uređajima.

ZHMP je ranije organizovao edukativne radionice za pravilnu upotrebu defibrilatora.

Svaki aparat sadrži i signal za praćenje, odnosno GSM sistem, a nadzor se obavlja iz sjedišta Hitne pomoći u Podgorici.