Divlje deponije zbog “divljih“ pojedinaca

Foto: EkoKul Media

Dok se u Evropi odavno bave recikliranjem, u ekološkoj Crnoj Gori nikako da se oslobodimo divljih deponija i navika da smeće odlažemo gdje mu mjesto nije.

Herceg Novi je posljednjih godina, zahvaljujući izuzetnom angažovanju preduzeća “Čistoća“ postigao dosta u poboljšanju opšte higijene i komunalnog reda u gradu. Više nema slika pretrpanih kontejnera, uljima i prljavom smrdljivom vodom zaprljanih ulica iz kamiona za odvoz smeća. Sve je više kontejnera za reciklažu… Samo još da počnemo mijenjati loše navike.

Koliko god se komunalci mučili da ih uklone, divlje deponije, uglavnom se nalaze u prigradskim i ruralnim područjima opštine, kao što su: Ratiševina, Mojdež, na putu od Mojdeža prema Sutorini, u Zelenici, kao i na drugim manje dostupnim lokacijama.

“Deponije se, uglavnom, javljaju, jer neodgovorni pojedinci ostavljaju građevinski otpad na manje vidljivim i dostupnim lokacijama, a nakon toga na ta ista mjesta odlaže se kabasti otpad, što na kraju predstavlja “idealno” mjesto za bacanje kućnog otpada. Takođe, pored puta koji vodi od Meljina prema graničnom prelazu Sitnica prikupe se velike količine otpada”, navodi samostalni referent marketinga u DOO Čistoća, Radmila Perović.

Osim ovih lokacija, veliki problem predstavlja područje između graničnih prelaza Debeli brijeg – Karasovići, pogotovo tokom ljetnjih mjeseci kada vozači čekaju u kolonama prelazak granice.

“Problem nepropisno odloženog otpada na ovom području javlja se u toku sezone i u vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, jer veliki broj turista u tranzitu zbog nemogućnosti prenošenja hrane i raznih drugih proizvoda preko granice, sve to baca i ostavlja u međugraničnom prostoru”.

Godinama veliki problem postoji i na poluostrvu Luštica, u blizini plaže Ponte Veslo. U srcu netaknute prirode, iunad uvale i naselja stanovnici  i preduzetnici na ovu lokaciju istresaju građevinski otpad, ali i druge vrste otpada, kao i kućno smeće.

Postavljanjana je rampa, oznake o zabrani gradnje, ali uzalud. Komunalna inspekcija ne može svakodnevno kontrolisati deponiju koja “raste”.

“Otežavajuća okolnost za uklanjanje divljih deponija jeste i to što ih je teško pronaći, a takođe u periodu od proljeća do kasne jeseni radnici ne mogu pristupiti čišćenju zbog velikog broja zmija koje gravitiraju u tom periodu”, ističe Perović.

Samo kroz podizanje svijesti građana o važnosti zaštite životne sredine, ali i intezivnijim radom komunalne inspekcije i sankcionisanjem neodgovornih pojedinaca koji ne poštuju Zakon o pravilnom odlaganju otpada, mogu se suzbiti divlje deponije.