Do kada će “Blue line”držati stare cijene prevoza?

Rekordan rast cijena goriva, te stalan od početka godine, za sada nije uticao na promjenu cjenovnika u vodećem hercegnovskom autobuskom prevozniku, kompaniji Blue line.

Ipak, ukoliko se nastave ovakvi udrari na poslovanje, a Vlada ništa ne preduzme da pomogne transportnim kompanijama, moguće je da će doći do poskupljenja autobuskih karata na svim linijama.

Blue line d.o.o je godinama jedini gradski prevoznik, ključni i u međugradskom saobraćaju. Kako tvrde, već 14 godina “drže” iste cijene.

Ali, trrenutna situacija potpuno je neodrživa i nepredvidljiva, ističu za Novski portal:

“Potpuno nestabilno tržište naftnih derivata na svjetskom nivou, izazvalo je haotičnu situaciju u svjetskoj privredi, pa i kod nas. S obzirom da u transportnim firmana trošak goriva učestvuje 30-40 % u ukupnim troškovima, jasno je da je ovo veliki udar na sve transportne kompanije” ističu iz Blue line-a.

Očekuju da Vlada garantuje da cijena naftnih derivata neće preći maksimalnu vrijednost.

“Očekivanja transportnih kompanija su da Vlada na državnom nivou u nekom periodu garantuje da cijena naftnih derivata neće preći neku maksimalnu vrijednost, makar za privredne grane koje su od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje i obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti građana. Tek bi se tada mogle formirati cijene koje bi obezbijedile održivi sistem transportnih usluga. Slične primjere imamo u zemljama regiona, gdje su cijene goriva trenutno značajno niže nego kod nas”.

Cijane karata u gradskom i prigradskom prevozu u Herceg Novom, kao i na međunarodnim linijama ka Srbiji i Hrvatskoj u Blue line-u nisu mijenjali od 2008. godine.

Sada se suočavaju sa nerentabilnim poslovanjem. U isčekivanju stabilizacije cijena naftnih derivata i rješenja države, pokušavaju da, kako kažu, prebrode teška vremena za sve nas.