Skupo, skuplje…

Ilustracija

U medijima, na ulici, na poslu, svuda, ista priča. Šta je skupo, a šta je skuplje danas. Pored drastičnog skoka cijena goriva, svjedoci smo najavljenih i nenajavljenih poskupljenja namirnica, usluga…Od ponedjeljka idu cijene hljeba, bašna ,nekih vrsta mesa…Trgovci kažu da nema dana, a da ne mijenjaju cijene na artiklima.

Poskupupila je i verdura i sirevi na pijacama, voće, cvijeće…Pri tom Novljani kao da su i dalje “na kraju svijeta”. Velika je razlika, skoro duplo, u cijenama na hercegnovskoj i podgoričkoj pijaci. Dokle? Kako pregurati s platom, penzijom ili nadoknadom s Biroa rada čitav mjesec?

To je i pitanje koje stalno “visi nad glavama” novskih penzionera. Međutim, juče im uplaćena februarska penzija, a oni odmah pohrlili da plate račune.

Ima li revnosnijih platiša struje, vode, telefona, poreza, do njih 113 hiljada? Pri tom, treba znati da je prosječna penzija u zemlji 299 eura.

U Herceg Novom je 6818 korisnika Fonda PIO, koji prosječno primaju 316 eura. Više od 130 njih su završili radni staž, ali nisu stekli krov nad glavom i plaćaju podstanarinu, a jedna trećina njih dobija penzije ispod prosjeka.

Kako se ekonomska kriza produbljuje, sve je više njih koji vode računa o svakom potrošenom centu. Jer, teško im padaju poskupljenja, stezanje kaiša i nameti, koje ne mogu da razumiju. Posebno iritira rast provizija na razne transakcije u bankama.

Oni kojima poštari donose penzije biće znatno oštećeni ukoliko pođu u banku da gotovinom plate dažbine. Pored toga što im Pošta uzima proviziju zbog isporuke na kućnu adresu, kada sa kešom odu u banku moraće da izdvoje za svaki račun-uplatu po 1 ili više od eura. Neki bankari su još prošle godine krenuli sa praksom uzimanja velike provizije na uplate u gotovini, a od prošlog mjeseca gotovo sve banke su podigle iznose.