Donirana podmornica biće muzej na otvorenom u Đenovićima

Predlog za donaciju male podmornice oznake P916 i drugih sredstava Opštini Herceg Novi, na trajno korišćenje i bez novčane nadoknade, usvojio je prošli saziv Vlade. Mada, ovakvu Odluku usvojila je i prethodna Vlada 2016. godine, ali do danas ništa nije urađeno da bi podmornica bila donirana gradu i postala muzejski eksponat.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, Ana Zambelić Pištalo, se nada da će obnavljanjem sporazuma o donaciji davno otpočete procedure konačno biti realizovane i da će grad dobiti muzej na otvorenom.

Podmornica će vjerovatno biti postavljena u Đenovićima, gdje postoji dobra lokacija na mjestu gdje je počelo podmorničarstvo u Boki.

– Za vrijeme I svjetskog rata na tom mjestu su bile austrougarska i njemačka flotila, kao i njihov pomoćni brod „Gea“, na kom je i počela pobuna mornara. Vjerujemo da Herceg Novi kao primorski grad, a i zbog turističke promocije, treba dodatno da vrednuje i segment tradicije u dijelu pomorstva i podmorničarstva – smatra Zambelić Pištalo.

Biće neophodna sredstva za reparaciju podmornice, ali u lokalnoj samoupravi još ne mogu reći o kolikom iznosu se radi.

– Podmornica se trenutno nalazi na Pristanu, na Luštici. Biće preuzeta kada se za to steknu uslovi. Došlo je do promjene na državnom nivou, te shodno tome sve procedure u ovom dijelu nisu završene – ističe Zambelić Pištalo.

Opština je od resornog Ministarstva potraživala još nekoliko eksponata kao što su periskop za podmornicu, propeleri sa raznih brodova, torpedo školsko, sidra i drugo.

– Ti eksponati bi vjerovatno bili izloženi na kružnim tokovima ili na nekim drugim lokacijama u gradu. Namjera je da neki od eksponata budu izloženi u blizini podmornice, pa bismo takvim rješenjem dobili muzej na otvorenom – zaključuje sekretarka za kulturu.