Đorđe i Luka, srebrne evropske, crnogorske i novske mlade „ajkule“

Osvajanjem srebra na Evropskom prvenstvu u vaterpolu za U15 selekcije, „ajkulice“ su obradovale ljubitelje ovog sporta, ali i čitavu crnogorsku javnost. Među osvajačima srebra su i dva Novljana i Jadranaša, budući gimnazijalci, Đorđe Koprivica i Luka Todorović.

Đorđe i Luka za Novski portal pričaju o iskustvu, treninzima, takmičenju, kao i željama u vaterpolo karijeri.

Luka igra na poziciji beka, a kaže da je turnir bio iscrpljujući. Prethodile su mu i zahtjevne pripreme, ali osjećali su da su spremni. Atmosfera u reprezentaciji je odlična, svi funkcionišu kao jedno i smatra da je zbog toga i došao ovaj uspjeh.

Foto: Krsto Vulović

„Najvažnija nam je bila utakmica protiv Grčke za ulazak u finale. Bila je najteža, jer smo prvo gubili, zatim izjednačili i u petercima bili bolji. Ima žala za zlatom, ali smo svjesni da je ovo veliki uspjeh“, kaže Todorović.

Njemu je ovo treća medalja, osvojili su drugo mjesto na turniru u Varaždinu i treće mjesto na turniru u Duisburgu. Luki su uzor Aleksandar Ivović i Nikola Janović. Na pitanje gdje bi volio da bude za pet godina odgovara:

„Volio bih da sam i dalje ovdje i da igram za reprezentaciju sa što više reprezentativnih medalja“, jasan je on.

Sjeća se i prvog treninga, kao i da tada nije znao ništa o vaterpolu.

„Kada sam došao nisam nikoga znao, sjećam se da nisam mogao ni loptu da držim. Prvu utakmicu sam ušao pred kraj, nisam uspio da dam gol, ali je bilo dobro“, kaže Luka.

Đorđe Koprivica igra na poziciji centra, što je jedna od zahtjevnijih pozicija. Ovo je najveće prvenstvo na koje je do sada učestvovao.

Foto: Krsto Vulović

„Ovo je bilo značajno takmičenje, učestvovalo je 25 ekipa, tako da je to veliko iskustvo za mene. Mi smo proteklih mjeseci imali intenzivne treninge, što se na kraju isplatilo“.

Đorđe kaže da nema idola ili uzora.

„Jako puno igrača cijenim i poštujem radi njihovih uspjeha. Po meni genijalnu karijeru ima mađarski vaterpolista Deneš Varga“.

Đorđe bi volio da za pet godina igra u nekom inostranom klubu.

„Volio bi da igram u nekom velikom italijanskom ili španskom klubu, a naravno i reprezentaciju“, kaže Đorđe. No, san je iako je kaže previše, da se tokom karijere okiti olimpijskom medaljom.

Vaterpolo je težak sport, ali treba se truditi i vjerovati u sebe i sve je moguće, poruka je ovog mladog vaterpoliste budućim vaterpolistima.

Uz njih dvojicu iz PVK Jadran, među osvajačima srebra je još jedan igrač ovog kluba, Stefan Vraneš.

Njima slijede klupske obaveze i Kup Crne Gore za 2007. godište, a za repezentativne aktivnosti imaju pauzu.