Došlo na red uređenje hercegnovskih fontana, možda i izvora

    Herceg Novi je nekada bio poznat ne samo po bujnom i raznovrsnom, čak i rijetkom zelenilu, nego i po brojnim izvorima, fontanama, javnim česmama…Ukrašavale su grad, ali mještanima i fureštima gasili žeđ. Posljednjih godina neki izvori su ugašeni, a voda u četiri gradska izvora nije za piće. Fontane i česme su stalno na meti vandala. O tome je Novski portal pisao prošlog ljeta

Primjećujemo da su radnici “Vodovoda i kanalizacije” u susret Prazniku mimoze i proljeću počeli s renoviranjem nekoliko fontana u Herceg Novom. Očišćena je ona na Belavisti, pa na Toploj kod Novljanke. Na red stiže i zapuštena fontana u parku Svetog Leopolda gdje su neophopdni hidrotehnički radovi. Kod fonatne u Ilijnom parku u Igalu zatekli smo radnike.

“U toku je postavka bazena za vodu za navodnjavanje fontane, te provlačenje i sporvođenje svjetala kako bi se fontana osvijetlila za Praznik mimoze do kada ovi radovi treba da budu završeni”, kazuju nam radnici.

Iako to nije njihov posao, konačno je uređen i očišćen izvor kod crkve na Toploj. Bilo bi dobro da se i ostali izvori u gradu, ali i duž rivijere, koji imaju istorijski značaj, turistički valoriziju, te da ne budu prepušteni dobroj volji  pojedinaca ili organizacija da ih uređuju i čiste, poput onog na Karači.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena je prije nekoliko godina završila prvu fazu projekta “Četiri hercegnovska izvora”. To su: Karača, Forte Mare, Tinturija i Topla. Kod izvora su postavljene turističko-informativne table. Montirane su drvene klupe na Karači i Forte Mare i obnovljen stari natpis “Izvor Topla” i kamena oplata pižula. Na žalost, projekat nije nastavljen, a trebalo bi.