Dosta mimoze na fešti za prodaju, a jedno stablo i za berbu

Nekada su domaćini u Novom pozivali na Praznik i na berbu mimoze. Međutim, već godinama nema berbe. Time se bave vlasnici plantaža i mještani koji imaju po koje stablo u dvorištu.

Posjeteiocima se na fešti nude grančice buketi mimoze. U početku je i to bilo besplatno, kao danas samo u Kumboru odakle je krenuo “Mimozin” defile. Dalje, prema Đenovićima i Baošićima mještani ili preprodavci nudili su mimozu za 1.5 , 2, 3 ili 4 eura, u zavisnosti od veličine buketa i vrste mimoze.

Ipak, desila se i berba u Đenovićima, na pjeni od mora, jer stabla se, uglavnom, mogu vidjeti u višim zonama rivijere. Ali, jedno omanje raskošno i rascvjetano na obali “izazivalo” je posjetioce. Niko se nije usuđivao, iako im je bilo na dohvat ruke, da ubere koju grančicu.

Neodlučnim gošćama iz Banja Luke, koje su čežnjivo posmatrale žuto i mirisno stablo, pomogao je mladić iz Đenovića.

– Evo, ubraću vam ja, a možete i sami, neće vam niko od vlasnika ništa reći, jer ovo je javna površina – pozvao ih je Nikola.

Nastalo je kršenje grančica sa žutim mirisnim bobicama. Gošće su dobile besplatno mimozu, lijep osjećaj da su je i brale. Moći će i da se pohvale da su bile na berbi mimoze, kao nekada.