Dr Marić: Država je većinski vlasnik Instituta, mora naći rješenje

Polusatnom protestu radnika Instituta i građana u Meljinama pridružio se i v.d. direktora Instituta, dr Savo Marić, koji je za Novski portal kazao da su danas svi zajedno i da su Novljani shvatili da samo zajedno mogu ostvariti ciljeve, opstanak Bolnice Meljine i Institua Igalo.

„I ja sam radnik Instituta prije svega, zato sam tu. Današnje okupljanje je posljedica višedecenijskih problema. Nemarno se vodilo računa o Institutu, država i raniji menadžmenti. Taj nerad ili rad u nečiju drugu korist je doveo da budemo u minusu 30 do 40 miliona eura. Mi se ne predajemo, moramo spasiti Institut. Sami ne možemo, zato očekujemo pomoć države. S njima smo često u razgovorima, ali se sve svodi na razgovore. To mi smeta, spora reakcija“, navodi dr Marić.

Kako dodaje Marić, država je većinski vlasnik Instituta i mora naći rješenje da pomogne.

„Kada se oporavimo i ostvarimo profitabilnije poslovanje, pomoć nam neće trebati i neće trebati skupovi kao što je ovaj danas“.

Potvrdio je da je osoblju isplaćena novembarska plata. Fond je platio decembarske usluge. Ostalo je da se isplate decembarska i januarska.

„Neka ovo bude upozorenje, sa željom da ne bude ovakvih skupova i da Institut opstane, na zadovoljstvo radnika, Novljana i brojnih pacijenata koji dolaze kod nas. Ako budemo ostvarili istii broj noćenja kao u prethodnoj godini, po novim cijenama, možemo planirati relaksirano poslovanje i nećemo morati tražiti pomoć. Ali, nagomilana dugovanja nećemo moći iz toga da vraćamo i zato tražimo pomoć i način da se ti dugovi vraćaju u ratama, da bismo oporavili Institut u potpunosti“.

Institut će za pacijente biti otvoren 30. januara, najavio je on.

„Institut će biti otvoren po planu, dan uoči otvaranja imamo jednu svadbu, što mi je veoma drago da počnemo godinu sa srećnim i veselim događajem. Bilo je najava da će se nezadovoljni radnici oduprijeti otvaranju, ipak, moramo svi zajedno shvatiti zbog sebe i svog dostojanstva i zbog naših predaka koji su imali viziju i otvorili Institut, imamo obavezu da ga otvorimo i da radimo i da ćemo ga vratiti na staze na kojima je nekada bio“, poručuje dr Marić.