Dr Zoran Kovačević: Ne pripadam niti jednoj partiji, daću sve od sebe da uz pomoć Vlade, uzdignem Institut

Izbor dr Zorana Kovačevića za izvršnog direktora Instituta Dr Simo Milošević privukao je posljednjih dana pažnju ne samo hercegnovske javnosti. I kako to obično biva od čestitki do osporavanja, kako na društvenim mrežama, tako i u gradu, među političarima. U intervjuu za Novski portal dr Kovačević ističe da odbacuje svaku vezu za politikom, pruža ruku sradnje Novskoj listi, daje podršku novoj Vladi, tvrdi da će biti dostupan za svakog radnika, te obećava da će kao čovjek koji je odrastao „u dvorištu Instituta“ dati sve od sebe da se kompanija ponovo poslovno uzdigne.

Što Vas je podstaklo da nakon 2013. kada ste nešto više od godinu bili direktor, pa onda dali ostavku, podstaklo da ponovo konkurišete za čelnu funkciju Instituta? Baš sada kada je kopmpanija u najvećim nevoljama?

„Prvo, javni oglas je raspisan po standardima po kojiam svaka kompanija treba da zapošljava profesionalni kadar. Drugo, što sam kao Igaljanin i kao neko ko se podigao u dvorištu Instituta, a kasnije bio i menadžer Instituta, zavolio kompaniju, uvjerio se u njene vrijednosti i potencijale. Treće, reference koje imam i smatram da su više nego dovoljne da pokrivam tu poziciju prvog čovjeka Instituta. Jako sam svjestan zahtjevnosti koju ta pozicija u današnjem trenutku podrazumijeva i odgovrnosti, jer Institut nije bio u težoj situaciji od osnivanja, posebno kada se ima u vidu da je na dan preuzimanja funkcije otkazan državni norveški program rehabilitacije. Ali i dalje sam uvjeren da je Institut proizvod koji vrijedi i može se obnoviti i može se plasirati na najzahtjevnijim tržištima“.

Svjesni ste da bez pomoći i podrške većinskih vlasnika, odnosno Vlade, vođenje Instituta apslolutno neće biti moguće, uprkos svim vašim referencama i Planu i viziji razvoja . Zar je realno Vaše očekivanje da ćete imati taj oslonac, s obzirom da za Vaš izbor nisu bila dva predstavnika Vlade u Odboru direktora, jer su dali ostavke? Dobili ste samo tri glasa manjinskih akcionara i predsjednika Odbora, koga je postavio SNP, ali dok je imao dominantniji uticaj u Abazavićevoj Vladi?

„Sama forma izbora je u potpunossti u skladu sa Zakonom. Tačno je da neće biti uspješnog rada, bez pune podrške Vlade Crne Gore. Uvjeren sam u proklamovanu politiku premijera Spajića da će na menadžerske funkcije dovoditi porofesionalce, te da u Odboru direktora sjede predstavnici partija koji su članovi aktuelne Vlade. Očekujem da će se takva podrška i politika nastaviti, te da će Institut biti svima važniji od pojedinačnih partijskih politika.“

Kako je moguće da poslije 20 godina aktivnog bavljenja politikom u DPS-u sada vjerujete da politika neće odlučivati o menadžmentu državne kompanije?

„Poslije 20 godina bavljenja politikom i promjena do kojih je došlo, uvjeren sam da je naša politička zajednica upravo na greškama kada se politika miješala u ekonomiju, shavtila da to ne treba da bude princip rada, već da ekonomija treba da počiva na ekonomskim principima, a politika da je podržava“.

Jeste li još član DPS-a, iako niste već dvije godine aktivni?

„Nisam. Svoj politički mandat sam završio prije više od dvije godine i smatram da je sav moj politički angažman bio usmjeren ka dobru društva, grada i države iz koje potičem“.

A jeste li postali član, ili simpatizer SNP-a, s obzirom da Vam je očigledna podrška stigla od te partije i prije odluke Odbora direktora? Vidjeli smo neki snimak slavlja na FB ?

„Najiskrenije, u ovom trenutku nisam član niti jedne političke partije. Zadovoljan sam zvaničnim političkim programima Vlade Crne Gore usmjerenim ka evropskkim integracijama i Crnoj Gori kao prije svega građanskom društvu i programima za ekonomski oporavak Crne Gore. Nemam uopše afinitet ka bavljenju politikom“.

Mr Slavica Milić je do jednog momenta bila Vaša protivkandidatkinja za direktorku Instituta, pa odustala zbog navodne štete koju joj je nanio Novski portal povezujući je nezvanično sa pripadnošću SNP-u. Da li mislite da Vaša ranija politička karijera može uticati na Vaš profesionalni angažman, s obzirom da su Vaš izbor iz Novske liste, koja je konstituent PES-a, okarakterisali kao dio DPS hobotnice, te da ste učestvovali u višedecenijskom propadanju Instituta?

„Žao mi je što koleginica Milić nije učestvovala na konkursu. Volio bih da je jedna takođe referentna osoba bila konkurent. Siguran sam da je jako teška situacija u Institutu obeshrabrila i mnoge druge referentne kadrove, koji nisu imali motive poput mojih da konkurišu. A to su da su Igaljani i neko ko je poslovno i emotivno vezan za Institut Igalo. To što me Novska lista osporava kao kadar DPS-a, mogu da kažem da sam bio njihov član i kadar, ali rezultati moga rada na čelu Instituta su lako provjerljivi, kako kroz finansisjke izvještaje, tako i kroz mišljenje zaposlenih i građana Igala. U svakom slučaju, ne shvatam Novsku listu kao neprijatelja, već im pružam ruku saradnje i pridružujem se, ako smatraju da je potrebno, da se SDT pozove u Institut i provjeri sve aspekte poslovanja“.

Novska lista je pozvala ministra pravde Milovića i glavnog specijalnog tužioca Novovića, da preispitaju zakonitost raspisivanja konkursa i Vaš izbor za direktora. Šta ukoliko do toga dođe?

„U tom kontekstu ne vidim ulogu ministra pravde, ali smatram da je prije njega trebalo pozvati ministra finansija i ministra zdravlja da zajedno pravimo projekat i program kako da spasimo Instititut. Ponavljam, pridružujem se pozivu Novske liste ka SDT-u, ako smatra da je potrebno da dođe u Institut i preispita sve aspekte poslovanja. Vjerujem da postoje dobre namjere na svim stranama uključenim u ovaj proces, te da, iako postoji poterba za preispitivanjem zakonitosti moga izbora, to ne bi trebalo da uspori ili ometa postupak ka oporavku Instituta. Stanje je toliko teško da se ne smiju aktivnosti ka ozdravljenju Insituta odlagati niti jedan dan“.

Kada ćete se sastati sa bivšim direktorom dr Savom Marićem, kada će doći do zvanične primopredaje dužnosti?

„Ja sam profesionalac, civilizovan čovjek koji je to pokazao cjelokupnim radnim angažmanom. Savo Marić je moj Igaljanin, cijenjeni doktor ortoped, tako da se nadam da će primopredaja dužnosti između nas dvojice proteći kako na profesionalnom tako i na ličnom planu, minimum na način kakav Institut zaslužuje. Do toga će doći kada se zaokruži formalno-pravna procedura“.

Hoćete li mijenjati tim saradnika? Ko će to biti i šta sa postojećim?

Kada preuzmem funkciju gledaću da u najkraćem roku sagledam situaciju vezano za rad menadžmenta, ali i ostalih struktura u Institutu. Predložiću set mjera koje će biti po mojoj procjeni najbolje za Institut. Siguran sam da ću gledati da uvažim razmišlljanje svih zaposlenih, od čistačice do ljekara specijaliste, zarad najboljeg načina za izlazak Instituta iz krize. Da li će neko od direktora sektora biti promijenjen ili neće zavisiće sve od dosadašnjih rezultata rada“.

Predstavnik manjinskih akcionara, Žarko Rakčević, izjavio je Danu da je Vaš prethodnik bio loš menadžer, te da je samo od juna do septembra zaposlio za stalno 60 radnika. Komentar?

„Nisam stigao da pročitam tekst u Danu, ali znam da je Odbor direktora u punom sastavu, sa pet članova jednoglasno donio odluku za raspisivanje konkursa za izbor direktora, upravo motivisan nezadovoljstvom rada direktora. Zato mi je bilo i čudno što se njih dvoje nakon te jednoglasne odluke povuklo dok konkurs traje“.

Što je ključno u Vašem Planu razvoja i oporavka Instituta, koga ste nazvali „Nova nada“?

„Jedan dio Plana se odnosi na finansijski oporavak koji treba da bude rezultat otvorene, angažovane komunikacije sa većinskim vlasnikom, a drugi dio se odnosi na užurbane aktivnosti ka poboljšanju prihoda Instituta. Informacija da su nam Norvežani ukinuli program državne bolnice iz Osla za ovu godinu, što je četvrtina prihoda, je nepovoljna. Posebno jer je Institut preskočio sve turističke sajmove i berze u prethodna tri mjeseca. Nisu ni cijene formirane i usvojene za sljedeću godinu i poslate partnerima. Tako da niz marketing aktivnosti alarmantno kasne. Da li ćemo uspjeti da se konsolidujemo i sa marketing timom odradimo sve što bi trebalo da se pojavimo na tržištima, te da uključimo sve nove aspekte marketinga i prodaje koje su dio moga Plana, vidjećemo. Nadam se jednakoj posvećenosti svih članova kolektiva“.

Niste praktično ni sjeli u foteljua stigle su loše vijesti. Pored otkazivanja norveškog programa, tu je još jedna vijest od juče da je Savjet Agencije za zaštitu konkurencije pokrenuo ispitni postupak kako bi utvrdio da li je Ministarstvo finansija, koje je preuzelo obaveze Instituta Dr Simo Milošević prema Agenciji za osiguranje depozita iz Beograda i Jugobanci Beograd u stečaju, po osnovu kredita od prije više od tri decenije, dodijelilo nezakonitu državnu pomoć.

„Ponekad me iznenade aktivnosti državnih organa prema Institutu Igalo do mjere sumnje da ne postoji dobra namjera da se državni resurs spasi“.

Što poručujete radnicima, koji više neće nikome praštati ukoliko nemaju redovne plate, a već dva mjeseca su opet bez zarada?

„Pokušaću sve što znam i umijem da položaj radnika olakšam, osiguram i stvorim perspektivu za budući rad. Siguran sam da je velika većina pravih radnika vrlo svjesna težine situacije, posebno finansijske. Iako već izmučeni, nadam se da će imati razumijevanja za borbu u koju sam se upustio. Da bi Institut uopšte mogao poslovno da prodiše trebalo bi da se zainteresuje najveći vlasnik, država. Tražićemo modele koji obezbjeđuju izlazak iz teške finansijske situacije. Ako uspijemo da ih pronađemo, siguran sam da ćemo na poslovnoj strani preduzeti sve da radimo bolje. Inicijativa za ozbiljan stručan razgovor sa Vladom, njenim Ministarstvima, trebalo je da bude pokrenuta još juče, ali nadamo se da ni sjutra nije kasno“.