DSL zbog Centra za remont jahti u Bijeloj, a kontaminirano zemljište još nije uklonjeno

Vlada je na posljednjoj sjednici donijela Odluku o izradi Državne studije lokacije “Sektor 6” (Bijela – Rt Sv. Neđelja).

Dokument je neophodna planska pretpostavka za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, odnosno remont i izgradnju brodova, jahti i superjahti.

Planskim rješenjem je definisana tačna granica zahvata, kojom je obuhvaćena površina 82,95 hektara (planirana površina na kopnu je 21,32 hektara, dok površina na moru iznosi 61, 63 hektara), saopšteno je iz Vlade.

Koncesija je prvobitno regulisana Ugovorom između Vlade CG i konzorcijuma Adriatik marinas iz Tivta i holandskog Damena. Potom je prenesena na konzorcijum tivatku kompaniju Adriatik marinas i Draj doks Vorlds iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno Adriatik 42.

Međutim, lokacija još nije dekontaminirana, uprkos stalnim naporima Agencije za zaštitu životne sredine da zajedno sa izvođačem, francuskim Valgom, dođe do trajnog uklanjanja i zbrinjavanja kontaminiranog otpada.

Iz Agencije su kazali da su sa investitorom „Adriatik 42” postigli dogovor i plan čijom se realizacijom neće ugroziti ili usporiti početak investicije i planiranih aktivnosti u bivšem brodogradilištu Bijela.

Francuska kompanija Valgo već petu godinu pokušava da obavi remedijaciju kompletne lokacije, odnosno da izveze zauljeno zemljište i grit. Preostalo je još 50 hiljada tona otpada za izvoz. Posao prate nove peripetije, jer španske vlasti smatraju da je riječ o ilegalnom transportu do Sevilje.

Valgu isiče vrijeme za ugovoreni posao sa Vladom Crne Gore i Agencijom. Nadzorna kompanija, kao i kreditor – Svjetska banka, čiji su predstavnici bili u misiji u aprilu, utvrdili su da remedijacija tla u Bijeloj neće biti završena do kraja projekta “Upravjanje industrijskim otpadom i čišćenje”.