Dvadeset izvođača dobilo dozvolu da gradi, odnosno konzervira radove

Kabinetu predsjednika Opštine Herceg Novi obratilo se 40 izvođača sa zahtjevom za nastavak radova, a njih 20 je dobilo dozovolu za konzerviranje gradilišta.

Zabrana izvođenja građevinskih radova tokom turističke sezone na području hercegnovske opštine počela je juče, a važiće do 15. septembra.

Odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova obuhvata prostor ispod magistrale do mora i 300 metara vazdušne linije iznad magistrale, kao i Rose i poluostrvo Luštica.

Do petka bi trebalo da bude završeno asfaltiranje magistrale na Toploj, a od večeras će biti uspostavljen dvosmjeran saobraćaj na magistrali u Meljinama.

– Postupak je takav da prvo komunalna policija obiđe investitore koji su tražili odobrenje i vrate mišljenje kabinetu predsjednika. Zapisnikom komunalne policije je za 20 investitora odobreno produženje radova, odnosno konzerviranje gradilišta i unutrašnjih radova. Najduže produženje je do 1. jula – rekao je za naš portal sekretar za komunalne djelatnosti, Vasilije Seferović.

Nakon 1. jula građevinari se opet mogu obratiti Kabinetu sa zahtjevom za produženje.

– Nakon tog roka neće biti dozvoljeni radovi, osim objekata koji su hotelskog karaktera 4+ zvjezdice. Jedino za takve objekte postoji mogućnost da dobiju dozvolu za rad i tokom sezone – kaže Seferović.

U stanovima samo hitne intervencije

U toku zabrane građevinskih radova nije dozvoljeno ni renoviranja u sklopu stambenih objekata, osim nekih hitnih intervencija, ili ukoliko se desi neka havarija. Ostali radovi tokom ovog perioda nisu dozvoljeni.

Takođe, svi koji radove izvode iznad zone zabrane, odnosno 300 m vazdušne linije od magisrale, moraju poštovati odluku o kućnom redu. Preciznije, radovi ne smiju da se izvode prije 8 ujutro, kao i od 14 do 17 h.

Nastavak radova u Meljinama i Bijeloj, ali bez ometanja saobraćaja

– Polaganje cijevi duž magistrale u Meljinama biće nastavljeno. Izvođaču je potrebno još nekoliko dana da taj posao završi, a nema ni velikog kopanja. Radovi u Bijeloj gdje se gradi pasarela, takođe će biti produženi, ali neće ometati regulisanje saobraćaja niti stvarati buku – kaže Seferović.

Kazne za nepoštovanje Odluke o zabrani izvođenja radova tokom ljetne sezone za pravno lice je od 500 do 10 000 eura, za preduzetnike od 50 do 3 000 eura, za odgovorno lice u pravnom licu i za fizička lica kazne su od 30 do 1 000 eura.