Do juče bageri uređivali plažu “Plavi horizonti”, ostao problem prilaza

Foto: RTCG

Turisti su se ovih dana kupali uz buku građevinskih mašina na jednoj od najljepših pješčanih plaža, na Plavim horizontima.

Zakupac je još u martu plažu počeo da priprema, međutim, sticajem okolnosti, neopisiva buka i haos su i u junu dočekali kupače.

S druge strane, iz Morskog dobra tvrde da je prvi put uređeno kupalište po pravu i proceduri, odnosno završena pripisano revitalizacija plaže Plavi horizonti.

Predsjednik UO JP za upravljanje morskim dobrom, Blažo Rađenović kazao je da ne žele da rade po praksi kakva je bila prethodnih godina, gdje su zakupci bez papira uređivali kupališta. Za ovu godinu je na crnogorskoj obali 70% kupališta sređeno.

Direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj ističe da jesu problem bageri u junu i to bez saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine, koju zakupac u Pržnom nije imao. Zato su bili i stopirani radovi. U međuvremenu je zakupac, koji je inače uložio velika sredstva da uredi kupalište, dobio i tu sagasnost. Samo što je ona nije stigla prije sezona kupanja.

Međutim, dok je plaža ipak uređena, ostaju problemi sa parkiranjem i prilaznom putu do nje. Investitor iz Katara je zabranio na njegovom posjedu parkiranje.

Teren je juče popodne obišla i komunalna policija pokušavajući da riješi saobraćajni haos ispred rampe na ulazu, s obzirom da posjetiocima, kao ranijih godina, nije dozvoljeno parkiranje, a put do plaže je nedovršen, pa se prave velike kolone.

Načelnica komunalne policije u Opštini Tivat, Jelena Ščekić, obećala nam je da će tokom dana, kada se kosultuje sa predsjednikom Opštine, Željkom Komnenićem, dati izjavu o tome što će preduzeti.

Podsjetimo, katarska kompanija Qatari Diar je Ugovor o kupoprodaji Plavih horizonata zaključila sa Vladom još 2011. godina, a njegova vrijednost bila je 25 miliona eura. Tada je najavljena gradnje turističkog kompleksa na Plavim horizontima, vrijedna 250 miliona eura.

Tek nakon šest godina od potpisivanja Ugovora za gradnju multifunkcionalnog objekta na Plavim horizontima, investitor je tražio građevinsku dozvolu Ministarstva turizma za izgradnju rezidencijalnih vila u katastarskoj opštini Milovići Tivat, na urbanističkoj parceli Pržno 1.

Katarci su u međuvremenu kupovali nove parcele, srušili staro hotelsko zdanje, a investicija nikako da krene.