Eko akcija u podmorju Luke Škver

Otpad na plažama i u moru predstavlja jednu od najvećih prijetnji za morski ekosistem i biodiverzitet, ima negativan uticaj na akvakulturu, ribarstvo, turizam, zdravlje ljudi, bezbjednost na moru i kulturu, saopšteno je iz Turističke organizacije Herceg Novi u susret Danu planete Zemlje, koji se obilježava 22. aprila.

Tim povodom će u četvrtak, 21. aprila od 10 h, organizovati ekološku akciju čišćenja podmorja u dijelu akvatorijuma Luke Škver, čiji je cilj podizanje svijesti o očuvanju prirode i obnavljanju ekosistema.

Pored ekološkog karaktera akcije, plan je da se promoviše ronilački turizam destinacije, navode u Turističkoj organizaciji Herceg Novi:

„Tako bismo na simboličan način dali doprinos jačanju svijesti o zaštiti životne sredine i podsjetili na aktuelne ekološke probleme. Akcijom želimo obilježiti 22. april i ukazati na potrebu smanjivanja negativnih uticaja na prirodu, jer su posljedice, kako lokalno tako i globalno, nestajanje populacija biljaka i životinja, nažalost isključivo raznim ljudskim aktivnostima. Stoga podsjećamo da odgovornim ponašanjem još imamo šansu da ublažimo klimatske promjene i sačuvamo prirodu, a time i nas same i tako iskažemo zahvalnost  planeti Zemlji na nevjerovatnim prirodnim resursima od kojih svi imamo velike koristi“, ustvrđuju u Turističkoj organizaciji Herceg Novi.

Akcija se organizuje u saradnji sa Ronilačkim klubom Adriatic Blue i preduzećem Čistoća doo.