Filmovi Proljećnog Filmskog festivala Herceg Novi još samo ovog vikenda

Pobjednički filmovi Sarajevo film festivala (SFF), Zagreb film festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi-Montenegro film festivala (FFHN-MFF) dostupni su online još sam do nedjelje, 15. maja do ponoći.

Filmovi se mogu pogledati na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba, na linku.

U okviru programa proljećnih izdanja filmskih festivala iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog možete pogledati filmove koji su nagrađivani na sva četiri festivala: “Konačna sloboda” Sebastiana Meisea (Njemačka, Austrija), “Oaza” Ivana Ikića (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), “107 majki” Petera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska).

“Konačna sloboda” Sebastiana Meisea je osvojio „Srce Sarajeva“ za najbolji film Sarajevo film festivala, „Zlatna kolica“ za najbolji film Zagreb film festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma. Film je bio austrijski kandidat za Oskara i dobitnik je Nagrade žirija u programu „Izvjestan pogled“ festivala u Kanu. Radnja filma je smještena u poslijeratnu Njemačku.

Film “Oaza” Ivana Ikića nagrađen je „Velikom zlatnom mimozom“ za najbolji na Filmskom festivalu Herceg Novi i „Zlatnim kolicima“ za najbolji film Zagreb film festivala. Bio je kandidat Srbije za Oskara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Film prati Mariju, koja se po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom djevojkom Draganom.

Film “107 majki” Petera Kerekesa osvojio je Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu i bio slovački kandidat za Oskara u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Film govori o Lesji – ona je počinila zločin iz strasti koji će joj donijeti sedmogodišnju kaznu u ženskom zatvoru u Odesi.

Film “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije „Adriatic Audience Award“, sabiranjem glasova publike na sva četiri festivala, kao i glasova publike koja je ovaj film gledala online putem. Zahvaljujući nagradi film će od kraja maja biti u kinima širom bivše Jugoslavije. Jusuf i njegov najbolji prijatelj Memo pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa, smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti Jusuf je, da bi pomogao svom prijatelju…Film je na Berlinaleu osvojio nagradu FIPRESCI.

Uz filmove kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba dostupni su i razgovori s autorima.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje istog govornog područja. Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori četiri festivala, publika je izabrala najbolji film ovog programa – “Čuvar brata svoga”. Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz programa Kreativna Evropa – MEDIA.