Fiskalizacija privatnog smještaja obavezna, u suprotnom kazne do 40 hiljada eura

Vijest da će od ove godine morati da fiskalizuju djelatnost izdavaoci privatnog smještaja i seoska domaćinstva u Herceg Novom je u najmanju ruku zbunila. Pitaju se što to znači i je li to novi namet države zbog koga će možda morati da podignu cijene smještaja.

– Zar nije dovoljno što već izdvajamo po 9% na ostvareni prihod po poreskim prijavama i što plaćamo booking agencijama, od 10 do 15%? Plus troškove vode, struje, higijene.. Što će nam ostati? – pitaju se neki izdavaoci.

Novim Zakonom o fiskalizaciji trebalo je još od juna prošle godine da budu obuhvaćeni svi izdavoci smještaja, kao uostalom i svi učesnici u prometu, čak i oni na pijacama. Ali pandemija je zaustavila njegovu realizaciju. Ove sezone će to biti obaveza koju će pomno kontrolisati iz Poreske uprave.

Fiskalizaciha ne znači da su izdavaoci i seoska domaćinstva PDV obveznici – objašnjava za Novski portal načelnik Poreske jedinice Herceg Novi-Poreske uprave Crne Gore, Jovan Grdinić.

– Samo u slučaju da pređu limit-prihod od 30 hiljada eura podliježu plaćanju PDV-a. Izdavaoci će i dalje biti obveznici poreza na dohodak građana, po ostavrenom stvarnom dohotku. Fiskalizacija znači da moraju imati fiskalni uređaj, ili promet da prijavljuju preko sajta Poreske uprave tokom cijele godine – naglašava Grdinić.

Onaj ko se odluči za fiskalnu kasu moraće se obratiti nekoj od telekomunikacionih kompanija koje rade fiskalizaciju i prodaju uređaje. Ima više varijanti, pa izdavaoci mogu plaćati i mjesečni zakup kase (oko 20 eura) ili da kupe kasu za 200-300 eura.

Ukoliko izdavaoci prijavljuju promet preko sajta Poreske uprave neće imati dodatni trošak.

Zbog korone lani iz Poreske uprave nijesu kažnjavali obveznike, nijesu im zabranjivali rad, ali ove godine neće biiti “gledanja kroz prste”, kaže Grdinić.

– Postoji i mogućnost upoređivanja sa podacima turističke agencije gdje se prijavljuje boravak turista i puno drugih mogućnosti za kontrolu prilikom fiskalizacije. Koliko će se sve stići za ovo ljeto, vidjećemo – kaže Grdinić i napominje opet da će izdavaoci, kao i do sada, biti oporezovani po istoj poreskoj stopi.

Međutim, ukoliko ne uvedu fiskalizaciju mogu biti kažnjeni od 10 do 40 hiljada eura. Kazne su previsoke, upravo zbog toga da bi se svi i u ovoj djelatnosti doveli u red. Cilj je projektom fiskalizacije suzbiti sivu ekonomiju.

Da bi sve bilo jasnije u Herceg Novom će 31. maja u velikoj Sali Skupštine biti organizovan seminar o obaveznoj fiskalizaciji za izdavaoce privatnog smještaja i seoska domaćinstva.

Seminar organizuje Uprava prihoda i carina Crne Gore u saradnji sa lokalnom samoupravom. Izdavaocima privatnog smještaja biće pojašnjene procedure i procesi elektronske fiskalizacije, uz jasna uputstva i smjernice za dalji rad.

– Iz Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije zato pozivamo sve izdavaoce privatnog smještaja i seoska domaćinstva da iskoriste ovu priliiku i dodatno se informišu i edukuju u vezi elektronske fiskalizacije. Napominjem da nije riječ o novom nametu niti Opština ima veze sa obaveznom fiskalizacijom, već je riječ o Zakonu koji je donijela prošla Vlada – kaže sekretar Nenad Vitomirović.

U Herceg Novom je još u toku obnavljanje odobrenja o izdavanju smještaja, za što je nadležan Sekretarijat, pa se ne može tačno reći koliko ima izdavalaca, ali se računa da ih je sada oko 2000. Postoji i 8 seoskih domaćinstava koja se zvanično bave turizmom, a odobrenja im izdaje Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

R.Đ.