Sat kula obasjana novom svjetlošću

Foto: Služba za informisanje OHN

Proteklih dana završena je ugradnja nove ambijentalne rasvjete oko Sat kule. Tako je poboljšano osvjetljenje ovog utvrđenja iz 17. vijeka koje predstavlja dominantan simbol Herceg Novog.

Osvjetljen je prolaz ispod kule, njena unutrašnjost i fasada, kao i zastava koja se vijori na vrhu.

Ugradnju rasvjete finansirala je Opština Herceg Novi, a realizovao Sekretarijat za komunalne djelatnosti, u saradnji sa Novljaninom, Miodragom Gabom Golubinom, koji godinama brine o utvrđenju, programira sat i rasvjetu i dočekuje zainteresovane građane i turiste.

Nova ambijentalna rasvjeta ugrađena je i na trgu Hercega Stefana, poznatom kao Belavista, tačnije oko crkve Svetog Arhanđela Mihaila. Oko ovog znamenitog zdanja u kamen su ugrađene lampe koje osvjetljavaju fasadu i doprinose osvjetljenju cijelog trga u Starom gradu.

I ovaj projekat je finansirala Opština Herceg Novi, a urađen je u saradnji sa Topaljsko-hercegnovskom crkvenom opštinom.

Plan lokalne uprave je da se u narednom periodu pristupi izradi projekta ambijentalnog osvjetljenja Starog grada, tačnije najznačajnijih fortifikacija, trgova i ulica, što je posao koji će biti povjeren Agenciji za izgradnju i razvoj Herceg Novog.