FOTO: Herceg Novi pluta

Padavine i jugo ne prestaju već 15 sati, a Herceg Novi i njegova rivijera plutaju i dalje plave. Od juče popodne kada je počela da pada kiša do jutros u 8 sati palo je 163 l po m2 , a udari vjetra dostizali su 55 km/h, podaci su Meteorološke stanice u Igalu.

Sve ekipe Komunalno stambenog su od jutros na terenu, jer “grad pluta”, kažu u tom preduzeću. Iako su svi propusti očišćeni, veliku količinu kiše, ipak, nijesu mogli da osvoje. Zato su uliice i stepeništa pretvorena u bujice, a u prizemlja porodičnih i poslovnih objekata prodire voda.

Najkritičnije je bilo na kružnom toku u Meljinama, kaže nam rukovodilac Službe zaštite i spasavanja Zlatko Ćirović. Začepio se potok Nemila, gdje već duže traje sanacija i da nije pomogla mehanizacija Yu-briva nastala bi ogromna šteta od poplava po brojne objekte.

– Ne znam odakle sve stiže ono što smo zatekli u potoku, to su balvani, granje, razni predmeti, svašta. Bilo je jako kritično. Sutorina u Igalu, kao i Opačica u Zelenici takođe rastu. Dva potoka sa Poda su prelila.

Ugrožena je servisna zona u Zelenici i objekti bivšeg PKB-a, gdje su tehnički objekti. U Kutskom polju prelivaju i septičke jame. Službi zaštite i spasavanja stižu pozivi i zahtjevi za vrećama s pjeskom.

Čitava magistrala od Igala do Kamenara je pod vodom i na mnogim mjestima su napravljena mala jezera. Na prilaznim putevima, poput Mojdeškog, u Igalu, stare slike. Velika bujica kroz tumbin sručila se na put takođe. Vozila gotovo plivaju dok prolaze, a kod ušća Sutorine skoro i plutaju.

Bilo je odrona i na putu za Njivice i Sitnicu.
Vozače iz Uprave policije upozoravaju na opreznu vožnju, kao i da bez velike potrebe ne sjedaju za volan, dok traju nepogode.

U Gradskoj luci Škver nema šteta, kaže nam direktor Agencije za gazdovanje Lukom, Božo Ukropina. Bilo je više kiše nego vjetra, pa su vlasnici barki, ipak, u psolu i stalno sekaju vodu iz plovila da ne bi potonula.

Danas i naredna dva dana, prema prognostičarima, očekuju nas iste vremenske neprilike, kišovito, sa udarima juga oko 13 m/s.