„Xanadu“ u Kumboru s optimizmom opet na turističkom tržištu

Kada primorje poklope kišni oblaci i podigne se jugo čini se da je ljeto daleko. Ipak, brzo će početi sezona. A to kakva će ona ove godine biti hercegnovski hotelijeri imaju različita očekivanja, od onih koja su obeshrabrujuća, do optimističnih.

Hotel „Xanadu“ u Kumboru kreće s velikim nadanjima, uprkos svemu. Jer, opet „staje na sopstvene noge“ i u menadžmentu vjeruju da će od 1. Maja, kada otvore vrata za prve goste, dobro poslovati, čak cijele godine.

-Hotel smo renovirali, jer je bio izdat. Prvo je bio iznajmljen šest godina kompaniji „Perla“, pa prošle godine je promijenjen zakupac koji nije bio mnogo brižan. Ove godine smo hotel povjerili novom zakupcu i istovremeno radimo i ulažemo s njim – ističe izvršna direktorka Hotela „Xanadu“ u Kumboru, Anđelka Dumnić.

Naša sagovornica je već 16 godina u ovom hotelu, čiji je vlasnik ruski državljanin. Priznaje da će ovo biti specifična godina opstanka na turističkom tržištu, s obzirom na ratne sukobe u Ukrajini, sankcije Rusiji i ekonomsku krizu.

-Imali smo jak ugovor za Ukrajinom i Rusijom, koji nam je propao zbog rata. Ali smo optimisti, za razliku od nekih hotelijera u Novom. Čekamo goste sa Zapada i regiona. Ne predajemo se, pripremamo hotel i servis za otvaranje 1.Maja – naglašava Dumnić.

Ona najavljuje i snižavanje cijena, s obzirom na situaciju i klijentelu iz regiona.

– Prilagodićemo cjenovnike tržištu – kaže izvršna direktorka Hotela „Xanadu“, ne precizirajući što to tačno znači.

No, „Xanadu“ će najvjerovatnije raditi cijele godine, jer je kako dodaje, hotel bio „ugušen“.

– Radio je obično 3 mjeseca, a može da funkcioniše znatno duže i zimi. Ima lijepe sadržaje, konobu sa kaminom, velike prostore za veće događaje i proslave za odrasle i djecu. Biće dosta toga novog u ponudi i za mještane – obećava Dumnić.

Ovo zdanje je sagrađeno 2000.godine. Prvi vlasnik je bo iz Nikšića, pa ga je kupio ruski državljanin i sada je u suvlasništvu sa hercegnovskom Agencijom „Activ Montenegro“, poznatoj po organizaciji izleta, posebno raftingu na Tari.

„Xanadu“ je kategorisan za 4 zvjezdice, ima veliki bazen i jedan za djecu, 47 smještajnih jedinica, od kojih 10 duplex vila. Nema više svoju plažu, ali sa zakupcima dogovora potreban broj mjesta na kupalištu za hotelske goste. Sada je nekoliko radnika angažovano u njemu, a od 1. Maja kolektiv će činiti 17 zaposlenih.