Goldonijeve “Ribarske svađe“ gostuju u Novom

Prvu i posljednju riječ u ovogodišnjem 53. Prazniku mimoze ima teatar. Za večeras, u 20 časova zakazano je gostovanje ansambla Narodnog pozorišta iz Prištine sa privremenim sjedištem u Gračanici, sa predstavom „Ribarske svađe“.

Predstava je pravljena po tekstu Karla Goldonija, u režiji Milana Karadžića, premijerno je izvedena u Gračanici 28. januara 2021. godine u Domu kulture „Gračanica“.

Kako ističe reditelj Karadžić, ovo je prije svega izvanredna komedija situacije i komedija naravi. Mediteranski temperament likova nudi materijal da se prikažu veliki rasponi strasti, nagli preokreti, komični kalamburi. To omogućava glumcima da prikažu spremnost i veliku zanatsku vještinu, predstavlja uživanje za reditelja i gledaoce.

„Prilagodili smo prevod sa splitskog na narječje crnogorskog primorja i pomjerili vrijeme dešavanja bliže 60-tim godinama dvadesetog vijeka, tako da predstava od renesansnog doba pređe u neorealističko pučko doba“, kaže reditelj Milan Karadžić.

Objašnjava i razloge zašto je napravljen takav “preokret”.

„Htio sam da izvučem ispred zagrade jedan molski ton u ovoj, inače neobuzdano veseloj komediji. Činjenica je da se kod Goldonija radi o sudbini malog siromašnog čovJeka. Svi mladi, koji se nadaju i gaje ljubavnu čežnju, su puki siromasi i šanse za bolju budućnost su im veoma male, što nam je u savremenom trenutku blisko“.

Glumačku ekipu čine: Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milica Burazer, Katarina Jeličić, Nemanja Oliverić, Dragi Petrović, Branko Babović, Tamara Tomanović.

Pored Karadžića, koji je i idejno riješio scenografiju, autorsku ekipu čine još i Ivana Dimić (adaptacija), Dragica Laušević (kostimograf), Saša Lokner (kompozitor), Nebojša Gromilić (koreograf), Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor).

Ulaznice po cijeni od 6 eura moguće je preuzeti na biletarnici Dvorane Park od 9 do 12, kao i od 18 do 20 časova.