Grade se kuće za pet raseljenih porodica iz Herceg Novog

U Herceg Novom je ozvaničen početak izgradnje kuća za pet raseljenih porodica koje su novi dom našle u ovom gradu. U Opštini je upriličen sastanak sa učesnicima u projektu i porodicama koje će na ovaj način trajno riješiti svoje stambeno pitanje u okviru potprojekta „MN8“ Regionalnog stambenog programa.

Lokacije za nove kuće na Gomili, na Podima, u Sutorini, Trebesinu i u Kamenarima, obišli su učesnici skupa

– Ovo je drugi dio projekta i on se odnosi na individualne objekte za izbjegla i raseljena lica koja imaju sopstvene placeve. Herceg Novi je aplicirao i bilo je dvadesetak zahtjeva porodica, među kojima je kandidaciona komisija odabrala deset. Danas imamo početak radova na pet stambenih objekata, a intenzivno se radi na prikupljanju projektne dokumentacije i ispunjavanju svih preduslova kako bi još pet bilo pripremljeno za naredni tender, rekla je potpredsjednica Opštine Herceg Novi, Vesna Samardžić.

Kako je objasnila, osnovni kriterijumi u odabiru korisnika bili su teška materijalna situacija i posjedovanje placa na kojem nije podignut nikakav objekat.

Kroz Regionalni stambeni program se očekuje završetak tenderske procedure za zbrinjavanje još osam porodica.

Prema riječima koordinatorke projekta, u ime Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Budimirke Đukanović ovo je zvaničan početar radova, jer će lokacije biti “iskolčene”. Inače, potprojekat „MNE8“ predviđa izgradnju 51 kuće za raseljena iinterno raseljena lica u Crnoj Gori. Završen je prvi tender u okviru kojeg će biti izgrađene kuće za 31 porodicu, koje su do sada obezbijedile urbanističko-tehničke uslove i projektnu dokumentaciju.

Izvođač radova je „Eurozox“ iz Danilovgrada, a nadzor će obavljati „Civilengineer“ iz Podgorice.

Vrijednost investicije za sve opštine je oko milion eura, a angažovanje stručnog nadzora oko 40 hiljada, informisala je Bojana Mitrić iz Uprave javnih radova, kao implementacione jedinice za Regionalni stambeni program. Sva ugovorena sredstva finansiraju se isključivo iz donacija, a doprinos države u ovom programu je obezbijeđenje lokacija i infrastrukturnihpriključaka za objekte.

Među korisnicima je i Branko Slavić, koji Herceg Novi danas zove svojim domom.

– U aprilu će biti 30 godina kako sam otišao od kuće, promijenio sam 33 mjesta na kojima sam boravio, a u Herceg Novom samo od 1992. godine. Neizmjerno sam zahvalan što ću bitiu mogućnosti da konačno dobijem kuću, kazao je Slavić.

Aktivnosti u okviru Regionalnog stambenog programa sprovodi Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, u saradnji sa Upravom javnih radova i Opštinom Herceg Novi, a uz podršku Razvojne banke Savjeta Evrope.

Glavni donator je Evropska Unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su: Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kao i Vlade Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske. Snažnu podršku programu daju Visokikomesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice – UNHCR i Organizacija za sigurost i saradnju u Evropi – OSCE.