Goranova prva sabljarka ove sezone od 45 kilograma

Taman kada su hercegnovski ribari već bili dešperani, jer već duže, kako nam pričaju, nema dobre ribe u zalivu i na otvorenom, krenulo je. I to sa sabljarkama. Prije neki dan dobrim komadom mogao se pohvaliti Marijan Ovas, a onda juče i Goran Kise.

Na otvorenom, izvan zaliva, Goranu se uplela u mrežu sabljarka teška 45 kilograma. Parangal ovoga puta nije bio potreban.

– To nije prvi put da mi se uplete veliki komad… jednom je to bila i tuna od 80 kilograma. Ali ovo je moja prva sabljarka ove sezone, koja je, inače, loše počela – priča za Novski portal Kise. On kao i svaki ribar kada nešto ulovi, ne gleda više ribu, nego nove djelove za motor, ili drugo što mu je potrebno za život.

Sabljarku je izvukao s broda na Škver, supruga Ceca pomogla da se očisti i odmah je našao kupca, jednog gosta iz Beograda.

– Vjerujte mi da Novljani najmanje jedu ribu, osim kada su slave. Ovakav ulov više cijene i kupuju ljudi sa strane. U ribarnicama filetirana sabljarka je 25 eura za kg, ali kada je ovako prodajete cijelu, to je mnogo manje, jer ima baš dosta otpada – priča Kise.

Sabljarka je bila atrakcija za Škverane i turiste, a Dragan Benussi nam je poslao i fotografije.

Inače, objašnjenje zašto je ove godine manje ribe, Kise vidi u povratku kruzera, a sa njima i delfina, koji bucaju mreže, rastjeruju i jedu ribu.
– Kada kruzeri uđu u zaliv prate ih delfini, skaču nam ispred prove… Mnogi sa kruzerima izađu, ali dosta delfina se i zadrži u zalivu, jedu ribu, nagrde nam mreže. Najviše je štete imao Kiril Buberčić. Sve su mu mreže uništene – navodi Kise.