Herceg Novi dobio kinoteku

Foto: Služba za informisanje OHN

Građani Herceg Novog od danas imaju pristup materijalima nacionalnog filmskog arhiva Crne Gore, zahvaljujući projektu „Kinoteka u svakom gradu“, koji je realizovan u saradnji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, Javne ustanove Crnogorska kinoteka i Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi.

Novi računar sa arhivskom kinematografskom građom postavljen je u prostorijama Gradske biblioteke i čitaonice. Svi zainteresovani sada imaju priliku da u Herceg Novom pregledaju i istražuju kompletnu nacionalnu video arhivu koja je od istorijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovnog i naučnog značaja.

-Pored knjiga koje su tradicija i osnovna djelatnost biblioteke, naši sugrađani će moći da pogledaju i upoznaju se sa kompletnim video zapisima, od kojih je zaista veliki broj iz Herceg Novog. Drago mi je da smo jedan od prvih gradova koji uspješno realizuje ovaj projekat, istakao je predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Pozvao je sve zainteresovane, naročito one koji se bave istraživanjem, da iskoriste ovu mogućnost i upoznaju se sa bogatom arhivom materijala o Herceg Novom i Crnoj Gori, koja će vremenom biti dodatno obogaćivana.

Direktor Crnogorske kinoteke, Goran Bjelanović izrazio je namjeru da materijali Kinoteke postanu dio nastavnih sredstava svake školske ustanove, kao izborni ili obavezni predmet.

-Ovo je baza koju smo donijeli, tu su dokumentarni filmovi, žurnali, svojevrsna video arhiva grada, što je dragocjeno i od zaista velikog značaja, kazao je Bjelanović.

U skladu sa potpisanim Sporazumom o saradnji, korisnicima će u Herceg Novom imati mogućnost neograničenog pregledavanja arhiva, dok će za dalje korišćenje biti neophodna saglasnost Kinoteke radi regulisanja autorsko-producentskih prava. Takođe, po zahtjevu korisnika biće moguć pregled i prikazivanje arhiviranih filmskih materijala u edukativne svrhe u prostorijama ustanova kulture.