Herceg Novi jedini crnogorski grad sa krštenicom

Skupštinsku raspravu u Herceg Novom u prvom dijelu današnjeg zasjedanja obilježila je sadržina grba Opštine Herceg Novi.

Vlada je dala saglasnost na izgled grba, a kako je istakao autor, heraldičar, Srđan Marlović, Novi je jedini grad u Crnoj Gori koji ima osnivačku Povelju, a samim tim i svoju krštenicu.

– Na lenti će biti natpis na izvornom pismu „Grad u ime Svetog Stefana sazdah“ koji predstavlja skraćeni izvod iz „Povelje kralja Tvrtka Prvog“. Taj citat je bio sporan, sada više nije, a Herceg Novi tim citatom dobija sve atribute sopstvene istorije u grafičkom obilježju, odnosno grb – kaže Marlović.

Odbornici opozicionog DPS-a su imali su primjedbu, jer nije navedena godina oslobođenja grada, 1944. ali njihovi amandmani nisu prošli.

Ova odluka je usvojena sa 21 glasom, a 5 odbornika je bilo protiv.

Jednoglasno su usvojene odluke o bratimljenju Opštine Herceg Novi sa Fočom, kao i predlozi odluka za izgradnju objekata privrednog razvoja na Mokrinama i na Kamenom, rekonstrukciju bazena u Institutu Igalo, izgradnja trafostanica u Zabrđu i na Solilima kao i kablovskog voda u Zelenici.

Usvojen je i predlog Programa uređenja prostora opštine Herceg Novi za 2022. godinu, sa 17 glasova za i 4 protiv. Iako su predlagač i odbornici zadovoljni predviđenim ulaganjem, ipak, postoji doza sumnje da će to sve biti realizovano. Neki odbornici smatraju da treba da postoje prioriteti.

Mnoge građane zanima trasa zaobilaznice od Sutorine do Zelenike, koju grad čeka decenijama. Kako je informisao direktor Agencije za izgradnju i razvoj, Aleksandar Kovačević, njena trasa će biti poznata tek nakon izrade projekta. Kako je dodao, uređenje ulice od Novljanke do Šetališta, može biti predviđeno rekonstrukcijom i sanacijom infrastrukture što je dio opštinskog budžeta, a fudbalski teren nije bio predviđen budžetom države za ovu godinu. Za desetak dana bi trebalo da se krene sa rekonstrukcijom Osječke, Ribarske, 29. decembra i dijela Dubrovačke ulice. Tender za Sarajevsku ulicu biće raspisan uskoro.

Odbornici DPS-a Borivoj Vuković i Vladimir Kosić imali su primjedbu na dokument da je nepotpun i uopšten.

Na početku sjednice verifikovani su mandati novim odbornicima, Slavici Božović (SNP) i Nikoli Radmanu (URA).