Skandalozan, ili jedino mogući odgovor ministarke oko Bolnice Meljine?

Kao šlagvort za novu skupštinsku raspravu o statusu Bolnice Meljine, koja sve više grca u nevoljama da bi opstala, poslužio je dopis ministarke zdavlja dr Jelene Borovinić Bojović, stečajnom upravniku Žarku Ostojiću. Suština je da ga moli za strpljenje, jer se Ministarstvo obratilo Agenciji za zaštitu konkurentnosti, a ona Delegaciji EU u Podgorici za pomoć u tumačenju Zakona, odnosno mišljenja da li bi se isplata dospjelih obaveza Bolnice Meljine u stečaju mogla obaviti iz budžetskih rezervi i tretirati kao državna pomoć.

Oštro su jednako reagovali odbornik Novske liste, Jovan Subtić i DPS-a, Borivoj Vuković.

– Ovo je za mene skandal i cirkus. Oni nas ne čuju i ne pitaju ništa. Pojma nemaju što rade. Građani Herceg Novog su tražili Bolnicu, a ovdje nam kažu da čekaju tumačenje Zakona o zaštiti konkurentnosti i traže od Delegacije EU da tumanče naš Zakon. Herceg Novi ima kakvu takvu bolnicu, koja spašava ljude, a ministarka je potpisala dokument od koga se stidim – naveo je Subotić.

I za Borivoja Vukovića je ovo je skandal.

– Apelujem da građani ovo dobro pročitaju. Ne mogu da vjeruejm da je ministarka ovo potpsiala sa datumom 4. april, a odgovor čekamo 2 mjeseca. I moli još za strpljenje, kao da se radi o piljari, a ne o Bolnici od koje živi 30 hiljada građana – kazao je Vuković.

Za Živka Krunića iz DF-a dopis ministarke pokazuje koliko je Vlada snishodljiva prema evropskim adresama.

– Građani su svoje rekli tokom protesta, kao i Skupština. Ovo govori o nesposobnosti da se bilo što riješi i prihvati odgovornost – rekao je Krunić kome se čini sada da će se Bolnica ugasiti.

Prema dr Tamari Vujović iz Demokrata, ovo nije nikakva bahatost ministarke, jer po evropksim zakonima ne može se državna pomoć uplaćivati privatnim firmama. Prema tome varijanta državne pomoći Bolnici Meljine otpada, kaže ona. Druga varijanta je da SDT skine privremenu mjeru raspolaganja imovinom Bolnice i da se dio proda i riješe finansije. Mada, o tome onda odlučuje Privredni sud i kako je kazala, stečajna mafija.

Predsjednik SO, Ivan Otović (DF) primjetio je da niko nije zadovoljan ovim odgovorom ministarke, ali da moramo poslati jedinstvenu poruku i apel Vladi da se ozbiljnije pozabvi Bolnicom.

Za Milana Zarića iz Prave Crne Gore satanizacija Herceg Novog traje 25 godina, a privatizacijama su samo profitirali kriminalci. Isto je i sa Bolnicom Meljine, koja je toliko urušena da je u njoj, kako je odgovorno ustvrdio Zarić, “stotine građana prerano umrlo”

– Teške su ovo riječi, ali preblage za živote koji su otišli. Razočaran sam odnosom prema Bolnici. Branićemo je životom, a jedini način je da je vratimo građanima. Duško Knežević je finansirao partiju koja mu je omogućila da kupi Bolnicu koja ga nikada nije intetesovala nego samo kako će je prodati i zaraditi milione. Treba mu je oduzeti – poručio je Zarić.

Polemiku je zaključio predsjednik Opštine, Stevan Katić, koji smatra da nema ništa sporno u dopisu ministarke. Podsjetio je na uspješan sastanak 1. februara u Podgorici, gdje su svi pokušali naći rješenje.

– Nastavljena je komunikacija sa stečajnim upravnikom koji ima veliku odgovornost i može sjutra zatvoriti Bolnicu. Mora se ići korak po korak, sada da se prvo obezbijedi stabilno finansiranje. Nedostaje još 100 hiljada eura mjesečno za funkcionisanje Bolnice. Država traži način kako ih naći. Raspravljao sam satima sa direktoricom Agencije, jer ovo je privatna bolnica, a po evropskim zakonima država ne može pomagati. Ipak, optimista sam da ćemo problem riješiti.

Sljedeće sedmice ponovo imamo sastanak u Minstarstvu kako bi se 1,2 miliona godište obezbijedilo za Bolnicu. Ne može država preko noći da otkupi Bolnicu, sve i da SDT ukine privremenu mjeru raspolaganja njenom imovinom. Ta stavka mora biti predvđena budžetom. Siguran sam da je minsitarka maksimalno posvećena rješavanju pitanja Bolnice. Nakon ukidanja privremene mjere , država će povratiti trećinu imovine. Vodimo i drugi postupak za Meljine kompleks, gdje terći put ne možemo da uvedemo stečaj, jer neko u Privrednom sudu hoće da drži Hereg Novi kao taoca ne samo kada je riječ o Bolnici, nego i o Vektra Boki – ustvrdio je Katić, koji smatra da treba zahvaliti stečajnom upravniku na angažovanju da spasi Bolnicu.