Izgledi za više francuskih turista i saradnju sa gradovima koji imaju festival mimoze

Foto: Služba za informisanje OHN

Herceg Novi je atraktivna destinacija za turiste iz Francuske, a činjenica da oni već sada, u predsezoni stižu u ovaj grad predstavlja dobru najavu za ljetnju sezonu, rečeno je tokom sastanka ambasadora Francuske u Crnoj Gori, Kristijana Timonijea sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem.

Timonije je poručio da Francuska predstavlja partnera Crne Gore na evropskom putu, te da su lokalne uprave važan dio tog procesa, zbog čega se nada uspješnoj saradnji.

Govoreći o aktuelnim projektima, predsjednik Katić je upoznao ambasadora sa planiranom izgradnjom gondole od Igala do Ilinice, koja će biti značajna dopuna turističkoj ponudi grada. Imajući u vidu da se na tom brdu nalazi spomenik francuskim vojnicima, palim u Napoleonovim ratovima, ocijenjeno je da će ova atrakcija dodatno zainteresovati goste iz Francuske.

Već postoji potpisano pobratimstvo Herceg Novog sa francuskim gradom Voarealom, koje treba jačati, a predloženo je i uspostavljanje saradnje sa nekim od francuskih gradova koji organizuju manifestacije u čast cvijeta mimoze.

Tema razgovora bio je i odnos lokalne i državne vlasti, kao i decentralizacija lokalnih uprava.