Linda Jefkaj: Ovdje je moj dom

Jedina Romkinja sa diplomom Filološkog fakulteta u Crnoj Gori, Linda Jefkaj, ima 24 godine. Njeni roditelji su porijeklom sa Kosova, ali ona i njena dva starija brata su rođeni u Kotoru. Žive u Herceg Novom, tačnije u Zelenici. Linda kaže da ne može da zamisli da živi u nekom drugom gradu u Crnoj Gori.

– Studirala sam u Nikšiću, bila i u Podgorici, proputovala malo po svijetu, ali Herceg Novi mi je ostao u duši. Osjećam se Novljankom i ovdje je moj dom- priča za Novski portal Linda.

Ovdje je završila osnovnu i srednju stručnu školu. smjer fizioterapeutski tehničara. Potom Filološki fakultet za njemački jezik i književnost u Nikšiću. Imala je priliku da putuje kao studentkinja i da u Njemačkoj usavršava jezik u sklopu programa „Work & travel“.

– Radila sam na više mjesta kao studentkinja, a pripravnički staž ostvarila sam u Muzeju grada Perasta. Tu sam stekla mnogo iskustva o kulturi i istoriji Crne Gore i svijeta. Sada sam stalno angažovana u kompaniji „Carine“, na recepciji Hotela Park u Bijeloj. S obzirom da sam završila germanistiku dajem i privatne časove kod kuće djeci iz osnovne i srednje škole, ali i odraslim. Bavim se i fitnessom u slobodno vrijeme, treniram u Hotelu Lazure u Meljinama. Tako izbacujem negativnu energiju. Volim i da plešem – priča o sebi ova mlada, uspješna i lijepa Romkinja.

U njenom odrastanju, obrazovanju i profesionalnoj karijeri nije bilo prepreka, iako pripada romskoj zajednici za koju se obično kaže da je najpodređenija u Evropi.

– Nisam nikada osjetila bilo kakav vid diskriminacije, ili da nisam dobro prihvaćena u društvu. Uvijek me zajednica jako lijepo razumjela. Davali su mi vjetar u leđa da krenem dalje i da se više zalažem, da stvaram karijeru. Ni u obrazovanju niti u usavršavanju nikada nisam prepoznala bilo kakav vid sputavanja. To što dolazim iz romske zajednice možda mi je čak i pomagalo da se ističem u društvu kao pozitivan primjeri i jedina Romkinja koja je završila Filološki fakultet u Crnoj Gori. To jako cijenim i motiviše me da se borim i dajem primjer drugima da mogu isto biti uspješni kao ja. Na kraju krajeva, nije ni bitno čime se bavite, jedino je bitno da u ono što radite ulažete maksimum i da budete najbolji u tome. To je poenta – uvjerena je Linda.

Prevazići predrasude o Romima

Na pitanje, zašto, ipak, sporo ide inkluzija Roma u zajednicu iako se stalno o tome priča i kreiraju nove politike, Linda primjećuje da je u Herceg Novom drugačija situacija.

– Nemamo u Novom toliko Roma i Egipćana kao u drugim gradovima u Crnoj Gori, u Podgorici i Nikšiću, gdje inkluzija nije velika, a romska zajednica nije prihvaćena u tolikoj mjeri. Naravno, školske ustanove treba da budu fleksibilnije, bez predrasuda o Romima, da imaju i svijest o tome da Romi mogu da napreduju. Djeca se u nekim ustanovama već na početku školovanja susreću sa vidovima diskriminacije i vršnjačkim predrasudama. Nikako da prevaziđemo te predrasude da su Romi najsiromašnija i najugroženija zajednica u Crnoj Gori. Zbog toga potenciramo da moraju stalno da se ističu pozitivni primjeri zajednice kako bi većinskoj dokazali da nisu svi Romi beskućnici, neobrazovani… Ima dosta školovanih među nama, koji žele da rade i usavršavaju se i imaju drugi pogled na život – navodi naša sagovornica.

Veoma joj je zato drago što je Novski portal pokrenuo priču o uspješnim Romima u Herceg Novom.

Različitost je lijepa

Linda Jefkaj ima puno prijatelja i među drugim vjerama i narodima, u Crnoj Gori i inostranstvu. Voli da upoznaje ljude različitih kultura, jer je to, kako kaže, ispunjava.

– Različitost je lijepa. Nismo svi jednaki, a to vidite kada upoznate nekog sa drugačijim razmišljanjem i mentalitetom. Radim u takvoj kompaniji gdje se stalno susrećem sa klijentima koji dolaze iz inostranstva. Možete svašta da naučite od njih. Lako se sporazumijevam, jer govorim maternji albanski, crnogorski, engleski i njemački. Dosta razumijem i romski jezik.

Postavljamo i najteže pitanje za Lindu – Kako sebe vidi sjutra?

– Svakako kao uspješnu germanistkinju, koja će raditi u nekoj vodećoj turističkoj kompaniji i koja će biti pozitivan primjer svojoj zajednici i doprinijeti prvo sebi i svojoj porodici, a onda i okruženju i svojoj državi. Ne pravim velike planove. Kroz život me vodi spontana ideja. Jedino tada je kod mene sve uspješno. Kada pravim veće planove nešto ne ispadne kako želim.

 

Za sve Rome i Egipćane važan dan 8. april

Danas je Svjetski dan Roma i Linda bi voljela da se ovaj važan dan za sve Rome i Egipćane malo drugačije obilježava:

– Svake godine organizuju se neki prijemi, ali voljela bih da se više ističu pozitivni primjeri o životu romske zajednice, da se istaknu i sve organizacije koje se bave inkluzijom, da vidimo presjek onog što se sve dešavalo tokom godine, koliko smo napredovali. Voljela bih za mališane u školama da organizujem neku manifestaciju i promovišem romsku kulturu.

Naša mlada i odlučna sagovornica sigurno će zapjevati danas i romsku himnu „Đelem, đelem“ (romski: Išao sam, išao). Najviše joj se dopada verzija koju izvodi čuvena Esma Režepova, kraljica romske muzike i kulture.

Lindi i svim njenim sunarodnicima čestitamo Svjetski dan Roma! Evo i himne: