Hoće li Plan i program rada TO Herceg Novi za 2024. sjutra biti izglasan?

Nastavak 17. redovne sjednice lokalnog parlamenta zakazan je nakon mjesec sjutra u 10 h. Odbornici će razmatrati još 14 tačaka, a očekuje se najburnija debata o Planu i programu rada Turističke organizacije za ovu godinu, koji sukobljava vlast.

Na prethodnom zasijedanju kada su razmatrane izmjene finansijskog plana Turističke organizacije za 2023. došlo je do žučne polemike, što je podijelilo vladajuću koaliciju, pa je Izvještaj rada za prethodnu godinu usvojen tjesnom većinom.

Hoće li Program rada za 2024. biti opet novi kamen spoticanja u širokoj koalicionoj vlasti u Herceg Novom?

Na kolegijumu predsjednika Skupštine prethodne sedmice dogovoren je nastavak zasjedanja, a svi odbornički klubovi potvrdili su da će prisustvovati Skupštini, kaže za Novski portal predsjednik tog najvećeg zakonodavnog tijela, Ivan Otović.

Budući da je prva tačka u nastavku Plan i program rada TO HN, Otović kaže da se na kolegijumu nisu izjašnjavali oko toga, kao i da ne mogu nametati jednobrazno mišljenje bilo kome, ali da se mora voditi računa o koalicionom sporazumu.

„Vjerujem da će kolege konstruktivno pristupiti nastavku sjednice i da bi trebalo čuti argumente jedne i druge strane. Sve optužbe i navodi, ako postoji pravno utemeljenje treba da se procesuiraju nadležnim organima“.

Otović kaže da se u koalicionoj vlasti koju sačinjava više političkih partija i grupacija, ovakve situacije često ponavljaju, dolazi do neslaganja, ali da je neophodno razgovarati.

„Mi nemamo isto viđenje mnnogih stvari, a za godinu će biti redovni izbori, pa očekujem ukrupnjavanje političke scene, što pokazuju i trendovi na državnom nivou. Vjerujem da će partije nakon lokalnih izbora biti više okrenute suštinskim problemima za Herceg Novi i da ćemo svi zajedno, bez obzira ko bude vlast, a ko opozicija nastaviti da insitiramo da se riješi pitanje Bolnice Meljine i Insttituta, kao i zaobilaznice“, zaključuje Otović.

Predsjednik odborničkog Kluba Demokratske Crne Gore, Nikola Samardžić, očekuje najviše rasprave oko prve tačke, odnosno o Planu rada Turističke organizacije.

„Stav našeg Kluba je da ćemo podržati Plan i program rada, jer je to plan koji imaju za ovu godinu, a po izvještajima u narednom periodu vidjećemo kako je Turistička radila. To će biti bolja ocijena nego po Planu i programu“, smatra Samardžić.

Tvrdi i da je vlast u Novom stabilana.

„Vjerovatno sjutra neki drugi Klubovi odbornika neće glasati za neke Planove i programe preduzeća, ali sad, kako stvari stoji, vlast je stabilna, imamo većinu, a vidjećemo u narednom periodu šta će se dešavati“.

Predsjednik Odborničkog kluba Novske liste, Jovan Subotić, potvrđuje da će i taj klub prisustvovati sjutrašnjem zasijedanju. Na prethodnoj sjednici Novska lista nije podržala finansijski izvještaj Turističke organizacije za prethodnu godinu. Subotić ističe da Plan rada TOHN za ovu godinu morao da ima ogromne dorade da bi ga odbornici usvojili.

„Moje diskusije će sjutra biti u tom smjeru, jer je Plan jako problematičan i upitan i nije mu mjesto na dnevnom redu. Ne očekujem da ćemo ga podržati. Ima još preduzeća koja su predala zaista loše Planove“, primjećuje on.

Ipak, ukoliko se ne usvoji Plan i program rada, to neće usporiti rad Turističke organizacije, kao ni organizaciju Praznika mimoze, tvrdi Subotić.

„U Prazniku mimoze Turistička organizacija učestvuje samo sa jednom stavkom, iako nije samo kad je u pitanju iznos, sve ostalo pokriva Opština, Herceg fest, Direkcija festivala i mnogobrojni sponzori. Turistička pokriva troškove ledenog tobogana, a ako ovo nije tačno, znači da u Planu nije dobro predstavljeno, zato i smatram da je Plan loš. Ukoliko nam sjutra daju objašnjenja koja budu zadovoljavajuća, možda Plan i može da se podrži, ali u ovom trenutku to ne očekujem“, navodi Subotić.

I on smatra da nema krize vlasti već samo lošeg upravljanja u određenim preduzećima.

„Mi smo dužni pred građanima da usvojimo dobre dokumente i radimo dobro, ovo što je pred nama, nije dobro. Kriza je kod onih koji ovo nazivaju krizom, a za mene je ovo normalan i odgovoran rad prema građanima Herceg Novog. Zato je važno da građani čuju poruke sa sjednice, jer problem je ogroman, jer baratamo njihovim novcem, a ne našim ličnim“, zaključuje Subotić.

Odbornici opozicionog DPS-a će prisustvovati sjutrašnjem zasjedanju, najavljuje predsjednik Kluba, Vladimir Kosić.

„Jedva čekamo da vidimo reakcije kolega da li su se dogovorili da i dalje zajedno krše Zakon, ili je došlo do osvježenja u redovima lokalne vlasti. Kad kažem kršenje zakona mislim na ono što su prošli put izglasali rebalans budžeta Turističke organizacije“.

Pred odboncima će se naći Planovi i programi rada opštinskih preduzeća, saglasnost na povećanje cijena Čistoće d.o.o, izbor i imenovanja.