Hotel “One&Only” za ekskluzivne goste, ali i za lokalno stanovništvo

Ako ste iz Novog i Crne Gore kada posjetite Portonovi i prvi Hotel “One and Only” u Evropi, kao da postajete turista u svom gradu, u sopstvenoj zemlji.

Vjetovatno će u budućnosti biti sve uspješniji model turizma da se gosti manje osjećaju gostima, a lokalci manje „domaćinima“. No, upravo takav model želi da gradi nova generalna menadžerka hotela One&Only, Tessa Gorman.

Ovdašnji svijet najčešće One&Only Portonovi doživljava kao oazu za bogate, nepristupačnim za prosječnog posjetioca. Ipak, nije tako.

– Jako nam je važna lokalna zajednica i bitno nam je da budemo uključeni u sve što ona podrazumijeva. Organizujemo razne događaje, fokusirmo se na barove i restorane u sklopu rizorta, ali i na izložbe lokalnih umjetnika. Svakog mjeseca ovdje izlaže neko od crnogorskih umjetnika. Dajemo im priliku da djela predstave internacionlnoj klijenteli. Tako pokušavamo lokalnu zajednicu da implementiramo u sve što je globalni brend kakav je One &Only – naglašava Gorman.

Svima je dostupan Tapasake, klub na bazenu, japansko-pero kuhinja.

– Svake subote imamo razne događaje. Zato pozivamo lokalno stanovništvo da nam se priključi. Nastupaju internacionalni DJ-ovi i regionalna imena. Organizujemo plovidbu brodovima od Tivta do bazena tapasaki, kako bi stanovnici mogli lakše i brže da dođu do rizorta Portonovi i našeg hotela – ističe Gorman.

Cijene prema standardu, ali i prilagođene “običnim smrtnicima”

Primjećujemo da su u skladu sa visokim standardom rizorta visoke i cijene usluga, što je većini posjetilaca velika prepreka da dođu i budu gosti u nekom od vrhunskih restorana: La Veranda, gdje će naredna tri mjeseca biti turska kuhinja, Sabia, italijanski restoran i japanski Tapasake.

– One&Only rizort je ultra luksuzne kategorije i to sa sobom nosi standarde usluge, hrane i pića. Ali pokušavamo, naravno, da se prilagodimo lokalnom tržištu. Postoje sadržaji i za njih. Međutim, moramo biti svjesni da je kvalitet usluge i nivo standarda koji se ovdje očekuej unikatan, ne samo za Crnu Goru nego i za čitavu Evropu. U periodu van sezone veoma nastojimo da uključimo lokalne markete. Mi ne pozicioniramo sebe kao mjesto za svaki dan, gdje će ljudi dolaziti na kafu i obrok, već kao mjesto za posebne prilike. Vidimo da to lokalna zajednica prepoznaje, pa često kod nas slave razne lijepe događaje i praznike – priča naša sagovornica.

Sezona će biti odlična

Već sada hotel One and Only ima odličnu posjetu, pa u glavnu sezonu ulaze ohrabreni:

– Radujemo se zato što vidimo da će ovo biti jedna pozitivna sezona. Vratila su se putovanja na velika vrata. Dominiraju gosti iz Ujedinjenog kraljevstva i SAD-a. Nove mjere i lakši pristup Crnoj Gori, preko Tivatskog i Dubrovačkog aerodroma, uticali su na to. Tokom narednih mjeseci orjentisaćemo se upravo na ta tržišta. Popunjenost je u ovom trenutku 90%, a za nekoliko dana biće stoprocentna – ističe Gorman.

Turisti iz Zapadne Evrope otkrivaju Crnu Goru i oduševljavaju se, pa ostaju duže. Ranije su, uglavnom, dolazili iz Hrvatske na jednodnevne izlete. Pored divnog smještaja u rizortu brojnim sadržajima i izletima nastoje da stvore posebnu emociju o Crnoj Gori kao omiljenoj destinaciji kojoj se treba vratiti.

– Moja topla preporuka gostima su uvijek izleti brodom Bokokotorskim zalivom, jer prosto je nemoguće doći ovdje i ne obići čaroban zaliv. Organizujemo prema želji gostiju i obilazak ovdašnjih vinarija i maslinajka – naglašava Gorman.

Budućnost je u zajedničkoj turističkoj prodaji regije

Takođe, primjećuje da gosti često boravak u rizortu kombinuju sa Hrvatskom, zato Tessa Gorman smatra da bi trebalo da se Crna Gora prodaje kao turistička destinacija zajedno sa Hrvatskom i okolnim zemljama. Jer, to daje veću vidljivost i bilo bi bolje za nas.

Uostalom, stari turistički poslenici pamte da je nekada upravo i bilo tako, te da smo 80-tih godina prošlog vijeka imali “zlatno doba” crnogorskog turizma.

Rada Đaković