Stazama kojima su koračali hrabri borci za slobodu i antifašističke ideale

Hercegnovski i kotorski antifašisti, sa nekoliko stotina sljedbenika su, u organizaciji SUBNORA Crne Gore, prošli slavnim stazama slobode, koje su još prije 79 godina utabali časni rodoljubi, boreći se za oslobođenje svoga naroda.

Prije prelaska državne granice antifašisti su svratili da posjete spomenik na Grahovu, o čijoj simbolici i danas treba dobro razmisliti. Spomenik simbolizuje više kolona koje se stapaju u jednu i svi staju iza svoga komandanta, ističe predsjednik UBNORA Herceg Novi, Svetozar Baković.

Crnogorski anfiašisti posjetili su i spomenik na Grahovcu i veličanstveni obelisk.

– Bitka na Grahovcu i velika pobjeda na njoj je bitka nad bitkama – kazao je u kratkom obraćanju prekaljeni antifašista Mitar Krivokapić.

O važnosti ove bitke najbolje govori uklesani Njegošev stih :”Spomenik je Vašega junaštva, Crna Gora i njena sloboda”.

Nastavili su putevima proletera i na kratko vratili se stazama kojima su koračali najveći borci za antifašističke ideale, legendarni komandant Sava , sa saborcima, najpoznatiji ratni doktor Simo Milošević i mladi pjesnik Kovačić.

– Prošli smo putem hercegnovskih pet Danica od kojih dvije baš na krvavoj Sutjesci za vječnost ostadoše, putem svih hrabrih znanih i neznanih junaka koji stradaše za ideale i vrijednosti, koje mi i naša đeca moramo nastaviti da pronosimo, za beskraj svih antifašista. Prošli smo danas putem sa kojeg se nije vratilo 7500 najboljih. Putem Dalmatinaca, Slovenaca, Bosanaca, Srba, Hrvata, Crnogoraca, putem veličanstvenih Jugoslovena – ističe Baković.

Stazama slobode i 97-godišnji Petar Perišić

Ovim antifašističkim pohodom, kako je dodao, učesnici su željeli da pokažu fašistima i domaćim izdajnicima da crnogorski antifašisti ne poznaju granice, ne razlikuju ljude po vjeri, naciji ili rasi. Za njih su jednaki svi građani ove zemlje, koji poštuju žrtve velikana koji našu domovinu životima sazidaše.

Posebnu čast im čini što se i danas, u autobusu, sa njima nalazi 97-godišnji, Petar Perišić.

– Drug Petar rođen je u Cucama, a već duže od pola vijeka stanovnik je Herceg Novog. Bio je kurir komandanta Save Kovačevića, koji je zajedno sa Savinim sinovcem Draganom i još nekoliko mladića bio uz slavnog komandanta divizije. Sa malo više sreće ili sposobnosti Petar je preživio grotlo Sutjeske i danas živi duboku starost – podsjeća Baković.

Hercegnovski antifašisti su tradicionalno došli ispod veličanstvenog spomenika na Tjentištištu, ponosni na sve one koji svojom žrtvom sazidaše spomenik, za nauk i opomenu svim negatorima istinskih boraca za slobodu.

– Takođe, za nauk i svim nacionalistima i šovinistima, koji se poslije poraza u Drugom svjetskom ratu ponovo pojaviše u devedesetim godinama prošlog i u dvadesetim godinama ovog vijeka. Sa ovog slavnog mjesta, antifašisti poručuju da će slobodu, nezavisnost i suverenost Crne Gore sačuvati, čak i kada bi cijena toga bila ravna onoj na Sutjesci. S ponosom i divljenjem stajali smo danas pod zastavama novostvorenih država i jednoglasno pjevali “Što to huči Sutjeska…” – priča Baković, sjećajući se opominjuće poruke sa Zelengore :

“Dok god budete čuli pucnje partizanskih pušaka neprijatelj neće proći, a kada toga više ne bude znajte da nema više živih proletera”. I tu na Ljubinom Grobu izgibe cijela četa Crnogoraca štiteći prolaz saborcima i ranjenicima. Postoji li nešto veličanstvenije? – pita se predsjednik UBNOR-a i antifašista Herceg Novog.

Ovo nije sjećanje samo na one stradale u kanjonu krvave Sutjeske i po vrhovima Zelengore, već je ovo sjećanje i neizmjerno poštovanje svim stradalim, ranjenim i preživjelim učesnicima Drugog svjetskog rata, objašnjava on.

– Na svim vrletima, poljanama, ulicama i vodama od Triglava do Vardara, uz obećanje da ćemo njihovim stazama vječno putovati u pravcu mira i slobode našeg nepokornog naroda – poručuje na kraju Baković.