Za boravak u Hotelu Lazure veliko interesovanje zapadnoevropskih i američkih gostiju

Foto: Lazure

Kako su počeli sezonski letovi iz evopskih i prekookenaskih destinacija tako je i posjeta u rizortu Lazure u Meljinama poboljšana.

– U junu je krenuo malo ozbiljniji posao, istovremeno sa uvođenjem avio linija iz raznih zemalja. Najveći povratnici ove godine u našem hotelu su Britanci. Preuzeli su veliki udio u rezervacijama. Jako puno ih dolazi preko dubrovačkog aerodroma, ne samo preko Tivta. Tu su i gosti iz ostalih evropskih zemalja, pa u drugoj polovini juna očekujemo baš veliko zahuktavanje – ističe za Novski portal, direktorka prodaje i marketinga u Lazure Hotel&Marina, Ivana Macuka.

Veoma su dobre najave za jul i avgust, pa bez obzira na krizu na dva za njih glavna turistička tržišta, Ukrajinu i Rusiju, u rizortu Lazure očekuju dobro sezonu.

– U odnosu na prošlu godinu udio ruskih i ukrajinskih gostiju doslovno je zanemarljiv. Jednostavno ne dolaze. Otkako je počeo rat u Ukrajini traže se puno stanovi na dugoročni najam od par mjeseci. To možemo ponuditi u novom dijelu rizorta – navodi Macuka.

Ove godine je otvorena nova zgrada, takođe standardizovana sa 5 zvjezdica, preko puta renoviranog istorijskog hotelskog zdanja.

– Ona raspolaže sa 104 smještajne jedinice, soba i svitova, novim velikim buffet restoranom za doručak i velikom konferencijskom dvoranom, kapaciteta do 250 ljudi –  podsjeća Macuka.

Tri poslovna izazova ove sezone

Pored krize sa tražištima Rusije i Ukrajine, u koja je dosta uloženo, u kompaniji „Lazure Montenegro“ se suočavaju još sa dva ključna izazova koja će obilježiti ovu sezonu.

– Poseban izazov je nedostatak radne snage. Više i ne pričamo o kvalifikovanoj radnoj snazi. Fali radnika, pogotovo kvalifikovanih. Čak smo obezbijedili i smještaj, jer imamo duplo više kapaciteta za zaposlene. Imamo puno beneficija za njih, ali jednostano ih nema. Treći izazov je inflacija, odnosno generalni porast cijena svega, pa i naših sirovina i svega što koristimo za potrebe hotela. Formirali smo cjenovnike na početku sezone ne znajući da će toliko podivljati cijene. Zato smo morali napraviti određene korekcije naših usluga. Jako je teško predvidjeti što će biti opet za mjesec – navodi Macuka.

Uprkos tome pozitivni su signali iz Zapadne Evrope, Njemačke, Francuske, Skandinavije, posebno Velike Britanije.

– Iznenađujuće je i koliko ove godine ima Amerikanaca, jer Dubrovnik ima direktne letove za Njujork. Osim toga, sve više je turista i sa Bliskog istoka jer su uvedeni direktni letovi od Rijada do Tivta – ističe Ivana Macuka. Građani Saudijske Arabije tokom sezone mogu u Crnu Goru i bez viza.

Pješački prelazi kroz Lazure

Inače, nakon pisanja Novskog portala, koji je ukazao na opasnost u saobraćanju kroz rizort, jednaku za goste i mješane, brzo su reagovali nadležni iz Opštine i iscrtali dva, a vjerovatno će još jedan pješački prelaz na izlazu-ulazu u novu hotelsku zgradu Lazure.

Za očekivati je i druga rješenja u regulaciji saobraćaja u dijelu Ulice Braće Pedešića tokom ljeta, dok ne bude donijeta nova opštinska Odluka o drumskom saobraćaju.