Institut Igalo kao centar za biomedicinska istraživanja

Istraživanja Evropske komisije pokazuju da je čak 49 odsto građana Evrospke unije spremno da putuje zbog zdravstvenih razloga. Starije osobe predstavljaju veliki tržišni udio i zahtijevaju prilagođavanje usluga. Tu Institut Dr Simo Milošević vidi svoju razvojnu šansu. Pokazao se i kao dobar domaćin upravo završene trodnevne konferencije Centra izvrsnosti za biomedicinska istraživanja CEBIMER .

Predsjednica Organizacionog odbora i medicinska direktorka Instituta, dr Marina Delić ističe da su eminentni stručnjaci iz Crne Gore, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije svojim predavanjima odgovorili temi konferencije „Održivi zdravstveni turizam“.

 “Teme konferencije su bile usko povezane sa istraživačkim programima CEBIMER-a, čiji će rezultati doprinijeti bržoj i boljoj implementaciji Strategije razvoja naučno istraživačke oblasti, kao i Strategije pametne specijalizacije (klaster – zdravstveni turizam i održiva  životna sredina). Sve se događa u ambijentu kada je u Crnoj Gori usvojena Strategija pametne specijalizacije S3, čiji je jedan od prioriteta – održivi i zdravsveni turizam, kao i Program razvoja zdravstvenog turizma Crne Gore sa akcionim planom. Tu Institut Igalo zauzima centralno mjesto – napominje dr Delić.

Centar izvrsnosti za biomedicinska istraživanja (CEBIMER) je nastao integracijom naučno istraživačkih i kliničkih laboratorija u Crnoj Gori, kao i kroz njihovo partnerstvo sa  renomiranim inostranim institucijama i ekspertima, čiji su predmeti istraživanja blisko  povezani sa tematskim oblastima CEBIMERa.

Misija Centra je, kako ističe dr Delić, da kroz integrisani pristup, vođeni principima opšte  društvene odgovornosti, akademskog integriteta, transparentnosti, samoodrživosti, izvrsnosti i međunarodne uporedivosti, osiguranja kvaliteta i preuzimanja odgovornosti za dalji razvoj, postane centralna institucija za biomedicinska istraživanja u Crnoj Gori.

To znači, kako se čulo na skupu, da će se Institut baviti medicinskim turizmom i životnom sredinom. Radiće na procjeni ljekovitog blata, kao i sa ljekovitim biljkama, ali i na primjeni novih metoda liječenja. Istraživanja je protekla dvije godine usporila pandemija.

Značaj biomedicine prepoznalo je i Ministarstvo zdravlja Crne Gore koje je umjesto direkcije za biomedicinu i transplataciju oformilo direktorat.