Istraživačka speleološka ekspedicija u Velikoj špilji, u masivu Orjena

Foto: PK Subra

Alpinističko-speleološki odsjek Subre (ASOS), a na njihov poziv i članovi Speleološkog odsjeka HPD „Sniježnica“ (SOS) nastavili su istraživanje Velike pećine u Ljutom kršu, najvećeg pećinskog objekta u masivu Orjena. U istraživanju je učestvovao i italijanski speleolog, Stefan Kančani (Stefano Canciani).

Formiran je zajednički tim od 13 speleologa koji su obavili mjerenje i crtanje Velike špilje.

„Objekat je ponovo otkriven prije oko godinu, tokom višednevnog speleo-rekognosciranja terena, a malo zatim smo izveli prvi speleološki izvid, nakon čega su slijedile posjete arheologa, kao i stručnjaka za slijepe miševe” podsjećaju iz PK Subra.

Budući da se u bočnom kanalu pećine pojavila vertikala koja je zahtijevala dodatnu opremu za dalji prolazak istraživanje je moralo biti nastavljeno.

– Ovog puta taj dio je savladan, ali digitalni nacrt će, ipak, morati da sačeka sljedeću akciju da bi se kompletirao i dao jasnu 3D sliku ovog veoma zanimljivog objekta – dodaju iz Subre.

Ostaje upozorenje za eventualne posjetioce-entuzijaste da pećina u ovoj fazi nije adekvatna za ulazak bez angažovanja stručnih lica i upotrebe barem najosnovnije speleološke opreme.

– Unutrašnjost je u potpunom mraku, a njene dimenzije daju značajnu mogućnost gubitka orijentacije u prostoru – upozoravaju iz PK Subra.

Tokom akcije, gosti su imali priliku da se upoznaju i sa nadzemnim dijelom Ljutog krša. Obišli su najatraktivnije djelove izvajane hemijskom erozijom krša, te položaje pojedinih, još neispitanih jamskih objekata.

Foto: PK Subra

Učesnicima istraživačke akcije organizovan je smještaj u planinarskom domu „Za Vratlom“. Naredni dan iskoristili su da nakon pećinskog mraka, osjete i blještavilo sunca na snijegu, te izvedu planinarski uspon na uvijek atraktivnu Subru (1679 m).

Ovo istraživanje je još jedan od događaja kojima tokom ove godine PK Subra obilježava vrijedan jubilej, 90 godina od osnivanja.

Iz dubrovačke „Sniježnice“ navode da je pećina dobila radno ime “Velika špilja na Dizdarici” zbog impozantne dvorane, te da posla još ima.

– Velika dvorana je tek načeta, a ovim istraživanjem se broj upitnika povećao. Hvala domaćinima na gostoprimstvu i veselimo se ponovnom druženju na Orijenu – poručili su na svom sajtu iz ovog kluba radujući se novoj zajedničkoj ekspediciji.