Završava strip vikend: Život u stripu i sa stripom

Crtanjem za fanove na majicama i berzom stripova od 11 do 15 sati u kafe baru Кino, te radionicom crtanja stripova od 11 do 13 sati u Coworking Кolektivu Novi danas završava Hercegnovski strip vikend. Najavljena je i HSF žurka – 2beat od 21 do 3:00 u Radio kafeu.

Puno dešavanja za tri dana u Novom i prethodno na panel diskisiji u Podgorici. Ostaće zabilježeno veliko zanimanje čak 40 studenata likovne škole i Likovne akademije sa Cetinja za predavanja Wiliema Simpsona i Borivoja Grbića u trofejnoj sali PVК Jadran. Bio je to jedinstveni kreativan masterklas. Na Škevru istovremeno je bila i berza stripa, crtanje za fanove i susreti sa izuzetnim strip umjetnicima, žurke…

Ne treba zaboraviti i da je manifestaciju ozvaničila ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks, koja je otvorila izložbu strip tabli iz nedavno objavljene trilogije stripa Zagor, autora Valtera Venturija u Galeriji Josip Bepo Benković. Ona je poručila da je razvoj kreativnih industrija odlična prilika za promociju crnogorske kulture i diversifikaciju njene privrede.

“Ujedinjeno kraljevstvo ima veliko iskustvo i stručnjake u tom sektoru. Nadam se da ćemo vidjeti mnogo više saradnje izmedju naših zemalja u ovoj oblasti“ – istakla je Medoks.

Za mnoge je bio doživljaj razgovarati sa Vilijemom Simpsonom, story boarderom višestruko nagrađivane serije „Igra Prijestolja“ i Valterom Venturijem, crtačem popularnog Zagora, te drugim autorima iz regiona. Specijalni gosti Strip vikenda su i Borivoje Grbić i Marija Ristić.

Strip autor čuvenog Zagora, Italijan Valter Venturi ne propušta Hercegnovski strip festival, pa je poziv za strip vikend prihvatio sa oduševljenjem.

Kao omaž velikom prijateljstvu sa neumornim oraganizatorima HSFa – Jovanom Subotićem, Nebojšom Mandićem i Nikolom Ćurčinom, Valter Venturi je uvrstio njihove likove u jedan segment najnovije trilogije Zagora. Kako izgledaju Jovan, Nebojša i Nikola u stripu saznaćete ako pogledate te radove u Galeriji „Josip Bepo Benković“.

Inače, i ovoga puta oni zaslužuju najveće pohvale za organizaciju Hercegnovskog strip vikenda kome su se posvetili znalački i s dušom.