Je li vam danas do šale?

Svjetski je dan šale, 1. april. A da li vam je do šale? Onako, kao nekada, kada smo danima ranije smišljali kako drugima da napravimo neku smicalicu, bezazlenu šalu koja će sve nasmijati, te kakvu da objavimo lažnu vijest…

Nekako je danas previše briga za takvu veselu zabavu. Mnogima nije je do igre. Uostalom, narodu je dosta prevara, obećanja, podjela, sukoba, pa i bezazalene prevare koje se završavaju sa: „Aprillilili“ nemaju više pravog šuga.

Ipak, nije loše da pripazimo, jer neko iz našeg okruženja sigurno ima još dovoljno duha i smisla za humor.

Inače, 1. april se obilježava vjekovima, a njegovo porjeklo je nejasno.

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu „Danom svih glupaka“. Finci ga povezuju sa proljećnim podučavanjem djece o privrednim radovima. Slično je i u Švajcarskoj.

Postoje mišljenja da korjeni „praznika“ dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji stanovnici umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio „aprilsku ribu“. U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija zbijanja šala 1. aprila. Novine se utrkuju da objave „ekskluzivne“ vijesti…

Zbijanje prvoaprilskih šala tipično je i za balkanske medije, koji često nečim „zaprepaste“ publiku na ovaj dan.

National Geographic objavio je zanimljive činjenice o porijeklu 1. aprila. Praznik navodno datira od biblijskih dana, zatim vremena starog Rima, ili prelaska sa Julijanskog na Gregorijanski kalendar. Jedna teorija je vezana i za britanskog kralja iz 13. vijeka.

Kako god, ne ljutite se ako neko sa vama danas zbija prvoaprilsku šalu. Dobro je nasmijati se na sosptveni, ali i tuđi račun, ako će vas to opustiti i učiniti da bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.