Još 10 odsto umanjenje akciza, gorivo moguće jeftinije za 6 centi

Vlada Crne Gre je odlučila da akcize na gorivo umanji za dodatnih 10%. Odluka je usvojena na zahtjev Ministarstva finansija, a akcize se smanjuju na period od tri mjeseca.

– Ovom odlukom akcize na gorivo će sada biti umanjene 50%, umjesto dosadašnjih 40 procenata – rekao je na današnjem zasjedanju Vlade ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

Odluka podrazumijeva smanjenje akciza na gorivo za dodatnih 10 odsto od narednog utorka, pa će ukupno smanjenje akciza biti 50 odsto, što je i maksimalna zakonska mogućnost koju Vlada ima shodno Zakonu o akcizama.

Novom odlukom Vlade cijene dizela i bezolovnog benzina trebalo bi da budu niže za pet do šest centi.

– To u praksi znači da, ukoliko se cijene goriva prema sadašnjim prognozama povećaju šest centi, mi ćemo taj rast neutralisati kroz smanjenje akciza. Ukoliko povećanje bude niže od šest centi imaćemo i pad cijene goriva. Ukoliko bude veće od šest centi svakako ćemo imati manji rast – rekao je Damjanović.

Vraćanje akciza za gorivo za jahte

Ministarstvo finansija danas ili sjutra usvojiće i pravilnik prema kojem će se vratiti obaveza naplate akciza na gorivo za jahte za rekreaciju.

– To je elementarno solidarno i nema potrebe da to gorivo bude oslobođeno akcize – rekao je Damjanović.