Kako turisti da ovo pročitaju?

Predsezona u Novom, po zvaničnim podacima, uspješnija je od prošlogodišnje, čak i od rekordne 2019. godoine. Dobro je počela i nautička i sezona brodskog izletničkog turizma.

U obilasku Starog grada, tvrđava Forte Mare, Sat kule i Kanli kule, sve je više turista. Dolaze ne samo brodovima, već i autobusima.

Ali, na šta nailaze? Turističke info table su devastirane. Ona glavna na jugoistočnim zidinama, prije ulaska u Forte Mare je do pola iškrabana i prekrivena nekakvim grafitom. Posjetioci koji prvi put dolaze u Stari grad ne mogu se informisati kuda da idu i što mogu da vide.

Nismo išli dalje, ali bi nadležni svakako trebalo da sve turističke table na području ne samo Starog grada, što prije pregledaju. One koje su oštećene da ponovo iscrtaju. Ovakve svjedoče ne samo o svijesti pojedinaca nego daju kompletnu lošu sliku ponude grada i aljkavosti domaćina.

S druge strane, primjećujemo i da sve više turista odnekud agencije ili hotelijeri dovode autobusima. Nema mjesta za parkiranje autobusa u centru Herceg Novog. Zato se nekako snalaze. Jedan autobus je danas doveo grupu i zaustavio se na kratko na glavnoj saobraćajnici, podno skala 28. Oktobra. Stvorila se gužva, iako je pored turističkog autobusa bilo dvoljno mjesta da ga vozila obiđu i produže, ili skrenu u ulicu Partizanski put.

Razlog – opet naše navike da parkiramo gdje je zabranjeno, s desne strane ulice. Nekoliko vozila tu se parkiralo, da bi možda vozači samo “na minut-dva” nešto obavili. Prošli su lišo, jer nije bilo komunalne i saobraćajne policije, niti pauka. Baš zato, rizikovaće i drugi, treći put….

 

R.Đ.