Upisano više prvaka, zreli za polazak u školu

Ovih dana u svim osnovnim školama traje upis i testiranje za buduće đake prvake. Škola predstavlja veliku promjenu za dijete, ali i za cijelu porodicu. Razgovor sa pedagogom, kao i prvi ulazak u školu, za neke je stresan, a za mnoge je pun iščekivanja.

U Osnovnoj školi Dašo Pavičić prijavljeno 169 budućih prvaka. Kako u razgovoru za naš portal ističe pedagoškinja ove škole, Anita Nišavić-Blagojević, prvaci su zreli za polazak u školu.

– S obzirom da se prijavljivanje za testiranje može obaviti tokom čitavog maja, broj prijavljene djece nije konačan. Ove školske godine veći je broj prijavljene djece u odnosu na prošlu godinu. I ove imamo učenike čiji je upis odložen iz opravdanih razloga. Škola ima formiranu komisiju za odlaganje početka školovanja koju čine psiholog, učitelj i vaspitač– ističe Nišavić Blagojević.

Jedan broj djece ne izgovara čisto glasove, te postoji potreba za logopedskim tretmanom.

U OŠ Orjenski bataljon u Bijeloj upisana su 84 prvaka, što je više nego prošle godine. Pedagoškinja ove škole Sonja Bokan kaže da su djeca uglavnom spremna.

– Nije svako dijete jednako, treba imati strpljenaja sa njima, neko ima tremu neko ne, sve je individualno. Treba imati i dobru saradnju sa roditeljima, da skrenu pažnju na koji način pristupiti djetetu. Danas sam imala djevojčicu na testiranju, koja je imala zreo crtež, temeljna je i strpljiva, do sada se nisam susrela sa takvim djeteom – kaže Bokan.

Međutim, zbog zdravstvenih problema, za dvoje djece upis je odložen za sljedeću godinu.